Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

EFSI

Het Nederlands Investerings Agentschap zorgt o.a. voor optimale aansluiting van Nederlandse projecten op de financieringsmogelijkheden van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Het NIA geeft voorlichting over de doelstellingen en de mogelijkheden van het EFSI. Ook adviseert en ondersteunt het NIA publieke en private partijen bij de voorbereiding en ontwikkeling van investeringsprojecten.

Het EFSI is een gezamenlijk initiatief van de EIB-groep – de Europese Investeringsbank en het Europees Investeringsfonds – en de Europese Commissie om het huidige tekort aan investeringen in de Unie te overwinnen door particuliere marktfinanciering voor strategische investeringen beschikbaar te maken. Het EFSI is een van de drie pijlers van het investeringsplan voor Europa dat bedoeld is om de investeringen in strategische projecten in heel Europa weer te stimuleren zodat het geld de echte economie bereikt.

Contact

 

Wist je dat

De leningen worden door de EIB verstrekt. Voor grotere leningen kun je rechtstreeks bij de EIB in Amsterdam terecht; het mkb moet langs een financiële intermediair, die daarvoor geld van de EIB heeft ontvangen.

De EIB verstrekt haar leningen niet rechtstreek aan het mkb maar via financiële instellingen, zoals banken. Een kwart van de EFSI-gelden is voor het mkb gereserveerd.

Het EFSI maakt het mogelijk dat de EIB meer leningen, en leningen met een hoger risico kan verstrekken. Dat bevordert investeringen die er anders niet waren gekomen.

Economische groei en banen vallen onder de prioriteiten van Juncker. Door investeringen mogelijk te maken, stimuleert het EFSI de economie en de werkgelegenheid.

Ga naar: www.eib.org/efsi/efsi-projects/index.htm?sector=&country=netherlands om deze projecten te bekijken.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen