Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

2e Fase revitalisering Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkersho

Looptijd: van 12 januari 2011 tot 31 augustus 2015

Haags bedrijventerrein krijgt een duurzaam tweede leven

Het sterk verouderde bedrijventerrein Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkershoek (ZKD) had alle aantrekkingskracht verloren. Met het oog op de werkgelegenheid besloot Den Haag daarom dit terrein in Den Haag Zuidwest nieuw leven in te blazen. Inmiddels is de eerste fase van het revitaliseringsplan afgerond. Dit heeft het tij doen keren als het gaat om veroudering, leegstand, criminaliteit en achterstand bij beheer en onderhoud.

De openbare ruimte was deels al flink opgeknapt met onder meer groenvernieuwing, extra bomen en meer parkeerplaatsen, maar kreeg in de tweede fase een duurzaam tintje, in nauwe samenwerking met de bedrijven. Kansen voor West leverde een bijdrage aan dit vervolg van de revitalisering, waarbij nog meer groen werd aangelegd en de veiligheid voor fietsers en automobilisten werd vergroot, onder meer door het plaatsen van verkeersdrempels. Het duurzame aspect is terug te vinden in oplaadpunten voor elektrische auto’s, energiezuinige ledverlichting en groene dakbedekking. Ook werden gescheiden waterafvoeren aangelegd en ledverlichting toegepast. Een goed onderhoudsplan moet voorkomen dat de openbare ruimte van dit bedrijventerrein opnieuw in verval raakt.

Samenwerking tussen : gemeente Den Haag, provincie Zuid-Holland, Industrieschap Plaspoelpolder en de bedrijfsvereniging ZKD.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen