Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

9/10 mei: Fablabs in de grensregio

Looptijd: van 1 oktober 2011 tot 30 september 2014

FabLab Maastricht, is een open werkplaats waar iedereen zijn eigen 2D of 3D-producten kan maken met behulp van 3D-printers, 3D-scanners, lasersnijders, 3D-freesmachines, enz. Wereldwijd zijn er 260 FabLabs en dit innovatieve netwerk groeit snel. Minstens een dag per week kunt u de machines en ondersteuning gratis gebruiken. We bieden ook trainingen aan in het gebruik van de machines en software, en begeleiding bij de ontwikkeling van een nieuw product. In samenwerking met Kamer van Koophandel, LIOF, kennisinstellingen etc functioneren de FabLabs als regionale innovatie centra waar je onderzoek en rapid prototyping betaalbaar kunt laten uitvoeren. FabLab Maastricht is gespecialiseerd in het ontwikkelen van nieuwe 3D-printers en research naar nieuwe 3D-printmaterialen (i.s.m. partners). Meest recente ontwikkeling is een opvouwbare printer met verwisselbare printkop die nu al kan printen met ABS, PLA, nylon, PE, laywood, biorubber, keramiek en chocola. Deze heeft in 2014 de hoofdprijs gewonnen van de Europa om de hoek wedstrijd. Binnenkort komt er ook een grote versie die 50x50x50 cm gaat printen.   Voor meer info www.fablabmaastricht.nl   

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen