Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Aanleg 1e fase Parkpergola - Leidsche Rijn Park

Looptijd: van 1 januari 2011 tot 30 juni 2013
Pergola Maximapark

Prijswinnende pergola publiekslieveling in Utrechts Máximapark

Het compleet nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn in het westen van Utrecht moet in 2025 plaats bieden aan ongeveer 80.000 inwoners en 40.000 werkplekken. Centraal in dit nieuwe woongebied ligt het Máximapark van 300 hectare met als blikvanger de Parkpergola. Dit is een lang betonnen lint van 3,5 kilometer, waar bezoekers op een aantal plaatsen onderdoor kunnen wandelen. De betonnen staanders van 6 m hoog en 80 cm diep zijn gebouwd in een honingraat- en madeliefvorm. De levensduur van deze voor Europa unieke pergola is honderd jaar.

Kansen voor West heeft een bijdrage geleverd aan de aanleg van de eerste 900 meter van de Parkpergola. Allereerst zijn proefelementen gemaakt waarna de definitieve elementen van hoogwaardig beton – goed gefundeerd – op hun plek zijn gezet. Tot slot werd de pergola aangekleed met een verzameling van sier- en klimplanten als varens, sedums, klimop en blauwe regen. Ook zijn er betonnen bloembakken geplaatst evenals op maat gemaakte schuilplekken voor vleermuizen en nestkasten voor uilen.
Deze begroeide omheining scheidt een drukker en een stiller parkdeel van elkaar. Zowel qua omvang, slankheid en detaillering heeft ontwerper Adriaan Geuze van West 8 de grenzen van de technische mogelijkheden opgezocht. Het park werd in 2013 geopend door Koningin Máxima en is in 2014 gekozen tot het populairste park in Nederland. Het ontwerp van de Parkpergola won in 2015 een Utrechtse publieksprijs.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen