Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Aardwarmte Vierpolders

Looptijd: van 12 december 2014 tot 31 december 2015
vierpolders

Door de vele energie-intensieve glastuinbouwbedrijven is er in Vierpolders (gemeente Brielle) een grote behoefte aan warmte. Begin 2014 besloot een aantal van deze tuinbouwers om gezamenlijk de mogelijkheden voor een verduurzaming van hun energievoorziening te onderzoeken. Het gebruik van aardwarmte zou de perfecte oplossing zijn, niet in de laatste plaats omdat de ondergrond in dit gebied daarvoor zeer geschikt is. Hier bevindt zich op 2.200 meter diepte een poreuze zandlaag met water van ongeveer 85 graden. Dit water kan relatief gemakkelijk worden opgepompt en ook weer gemakkelijk in de bodem worden teruggebracht. Het bood de initiatiefnemers een uitgelezen kans om de weg van de geothermie in te slaan.

De boorlocatie voor de aardwarmtebron ligt in Vierpolders op een akkerbouwperceel. Kansen voor West droeg bij aan de bouw van het pomphuis met alle bijbehorende installaties en aansluitingen. Zowel voor de glastuinbouwbedrijven als voor de regio Brielle brengt het project veel voordelen. De tuinders zijn verzekerd van een stabiele energieprijs tegen een gunstig tarief en de omwonenden krijgen een gezondere leefomgeving waarin aanmerkelijk minder CO2, fijnstof en andere schadelijke stoffen worden uitgestoten.

'Aardwarmte is een oneindige bron van energie en een schoon, betrouwbaar en duurzaam alternatief voor fossiele energie. Natuurlijke processen in de aardkorst produceren al miljoenen jaren warmte, en blijven dat ook nog miljoenen jaren doen.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen