Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Aardwarmteproject Pijnacker-Noord

Looptijd: van 19 december 2014 tot 31 december 2015
aardwarmte Pijnacker

In Pijnacker levert glastuinbouwer Ammerlaan aardwarmte aan zestien flats met 470 appartementen, waarvan 25% in particulier bezit en 75% van een corporatie. Dit is een unicum in Nederland, waarbij ook de combinatie van de toevoer van de aardwarmte naar de woningen met behulp van een warmtepomp nieuw is. Daarmee laat dit (voorbeeld)project zien dat de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen bij de bestaande woningbouw tegen geringe kosten mogelijk is. De subsidie van Kansen voor West was nodig om de financiering rond te krijgen voor de aanleg van een extern warmtenetwerk van ruim 2,8 kilometer, om het (warme) water van en naar de woningen te transporteren.

Ammerlaan The Green Innovator, die in ruim vier hectare kassen jaarlijks 500.000 groene planten kweekt, boorde in 2010 – als eerste sierteeltbedrijf in Nederland – met succes naar aardwarmte op een zandlaag van 2.200 meter diepte. Deze warmtebron had een groter vermogen dan Ammerlaan nodig had, dus werd begonnen met het leveren van de opgepompte warmte aan het plaatselijke sportcomplex en een tiental tuinders in de nabije omgeving. Ammerlaan vond in de gemeente Pijnacker-Nootdorp een partner, die in 2050 energieneutraal wil zijn en dus fossiel vrij. Samen met de lokale overheid werd gewerkt aan het warmtedistributienet vanuit het energiecentrum van Ammerlaan naar de flatgebouwen. De energierekening van de appartementen ging daarmee in de richting van energieneutraal, terwijl het project door het terugdringen van broeikasgassen een aanzienlijke verbetering opleverde van de lokale luchtkwaliteit.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen