Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Actieve schil

Looptijd: van 29 maart 2012 tot 1 augustus 2013

De Actieve Schil draait om energiebesparing in woningen. Er wordt niet gekozen voor extreme isolatie, maar voor het aanbrengen van een warmteschil rond de woning, gebruik makend van aardwarmte. De woning krijgt daarmee als het ware een jas aangetrokken die op een constante temperatuur wordt gehouden, zowel in de zomer als de winter. Vooral voor bestaande woningen kan dit een interessant alternatief zijn voor kostbare isolerende maatregelen. Daarnaast zorgt het systeem dus ook voor verkoeling in de zomer. In het project Actieve Schil wordt een pilot gehouden bij twee gelijke bestaande woningen, waarbij één voorzien wordt van de Actieve Schil. Over een bepaalde periode wordt gemeten wat het besparende effect van de techniek is. Doel / resultaat Doelstelling in het project Actieve Schil is om de techniek te ontwerpen, engineeren en in de praktijk toe te passen. Daarnaast zou de praktijktest de opstap kunnen zijn naar het verkrijgen van een verklaring waarmee de techniek in EPA-berekeningen meegenomen kan worden als alternatief voor energiebesparende maatregelen. Innovatie De Actieve Schil is gebaseerd op een combinatie van warmtepomptechniek en vloerverwarming. Deze technieken zijn niet nieuw, maar de toepassing in de vorm van een "schil" om een bestaande woning is nog nooit compleet in de praktijk gebracht. Daarnaast kan de techniek niet "te gelde" gemaakt worden in de berekening van een energielabel. Het project Actieve Schil wil hierin een innovatieve doorbraak maken!

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen