Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Additief voor bijmenging koolzaadolie als biobrandstof

Looptijd: van 1 september 2015 tot 31 augustus 2016

In 2020 zal minimaal 10% van alle brandstof gebruikt in het vervoer bestaan uit alternatieve brandstoffen, zoals biobrandstoffen. Naast brandstof die volledig bestaat uit alternatieve grondstoffen (zoals biodiesel) zal een groot deel van de winst ook behaald worden door het mengen van fossiele brandstoffen met biobrandstoffen.

Diesel kan goed gemengd worden met koudgeperste koolzaadolie, waarbij door het koud persen de problematiek veroorzaakt door de aanwezigheid van aromatische bestanddelen in de biologische olie, vermeden wordt. Een complicatie van het mengen van koudgeperste koolzaadolie met fossiele diesel is microbiële verontreiniging die tot problemen kan leiden in de verbrandingsmotor. Koolzaadolie heeft een hoger watergehalte dan diesel en vormt daarbij, in tegenstelling tot fossiele olie, ook zelf een voedingsbron voor bacteriën en schimmels. Als oplossing voor dit probleem wil Hulshoff Advies een wateroplosbaar natuurlijk biocide additief op basis van een nieuw werkingsprincipe, ontwikkelen dat in koudgeperste koolzaadolie gemengd kan worden en dat de groei van schimmels en bacteriën tegengaat in zowel koudgeperste koolzaadolie alsook in diesel - koolzaadolie mengsels. De belangrijkste eis aan een dergelijk middel is dat de oplossing geen extra emissies van voor het milieu ongewenste stoffen oplevert.

 

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen