Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

AguroTech

Looptijd: van 22 februari 2021 tot 1 januari 2023
Plattegrond van de locatie van het project

De wereldbevolking staat aan de vooravond van een globale crisis. Waterschaarste neemt toe door een groeiende wereldbevolking en voedselbehoefte. De landbouwindustrie is zowel cruciaal voor het verbouwen van voedsel, als grootgebruiker van water. Wereldwijd gebruikt de landbouwsector 70% van zoet water. Telers beregenen hun akkers veelal op gevoel en ervaring, met veel waterverspilling als gevolg. Door deze verspillingen en steeds vaker voorkomende lange periodes van droogte dreigen oogsten te mislukken. Omdat ook in Nederland water een steeds schaarser goed wordt, stijgt de behoefte bij boeren naar technologie dat waterverbruik in de landbouw kan verminderen.

Agurotech is een high tech bedrijf in de landbouwsector dat datagedreven landbouw mogelijk maakt. Beregening o.b.v. real-time metingen en data maakt het voor boeren mogelijk om onder- en overberegening tegen te gaan. De status en behoefte van water wordt met sensorsystemen gemonitord en het vochtbehoefte wordt geoptimaliseerd via een innovatief decision support. Het decision support model wordt gevoed met teler-specifieke data afgestemd op bodemtype en gewasbehoefte.

Kansen voor West ondersteunt het project van Agurotech waarin in samenwerking met Wageningen Universiteit en Research activiteiten worden verricht om het decision support model verder te ontwikkelen met toevoeging van nieuwe bodemtypes en gewassen. Wageningen Universiteit zal het gewassen model uitbreiden met bodem- en gewasdata voor uien en verschillende type en rassen van aardappelen. Agurotech doet de doorontwikkeling van het systeem op verschillende onderdelen zodat het vocht gemeten kan worden en het beregeningsadvies kan worden gevisualiseerd in de app. De totale oplossing wordt gevalideerd in een realistische praktijksetting met deelname van telers op geselecteerde bodemtypes met nieuw toegevoegde gewassen.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen