Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Akoestische Passieve RADar (APRA)

Looptijd: van 1 juli 2010 tot 30 juni 2014

 

Het APRA project heeft drie doelstellingen. Het voorkomen van aanslagen rond een vliegveld met Stinger raketten op civiele vliegtuigen op basis van de akoestische passieve radar.

Deze zelfde akoestische passieve radar gebruiken helicopters bij slecht zicht zodat zij beter kunnen landen en navigeren. Ook kan de radar worden gebruikt om “mid-air” botsingen van kleine sportvliegtuigen en onbemande vliegtuigen (UAV’s) te voorkomen. Microflown Technologies (een spinoff van Universiteit Twente) heeft een unieke akoestische vector sensor ontwikkeld. Deze sensor kan gelijktijdig diverse geluidsbronnen in een driedimensionale ruimte detecteren en volgen.

In feite zijn deze akoestische vector-sensoren een soort van radar, maar dan wel een die passief is en geen signaal uitzendt. Daarnaast is het akoestische detectie systeem klein en verbruikt het weinig energie, twee eigenschappen die erg van belang zijn voor kleine (onbemande) vliegtuigen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen