Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

AMARYLLIS

Looptijd: van 1 juni 2015 tot 31 december 2017
AMARYLLIS

Amaryllis is een minilaboratorium waarin apparatuur staat die beenmerg kan verwerken tot een hoog geconcentreerd stamcel houdend eindproduct. De bijbehorende Neurokit, een samengesteld geheel van filters en slangetjes, maakt een volledig gesloten bewerking mogelijk. Bij het geheel wordt een speciale set van diagnostische testen geleverd die binnen 2 uur kunnen vaststellen of het stamcel preparaat besmet is geraakt met virussen, bacteriën en schimmels. Amaryllis vervangt een clean room en maakt het mogelijk dat overal ter wereld in elk ziekenhuis patiënts eigen beenmerg veilig en getest kan worden en opgewerkt tot een kant en klaar stamcelproduct (Neurocell). Met dit product is het mogelijk om patiënten met een acute dwarslaesie binnen een aantal uren met hun eigen stamcellen te behandelen. Stamcellen staan erom bekend dat zij ontstekingen kunnen afremmen of zelfs kunnen stoppen. Bij een dwarslaesie wordt de grootste schade niet veroorzaakt door het ongeval zelf maar juist door de binnen een aantal dagen later optredende ontsteking van het ruggenmerg. Het snel toedienen van stamcellen kan dit beschadigende ontstekingsproces afremmen. Amaryllis is uniek en brengt de toekomst van de stamceltherapie om ernstige ziekten van het centrale zenuwstelsel waar ontstekingen een belangrijke rol spelen zoals ALS, Parkinsonisme, MS, beroerten, dementie en dwarslaesies weer een stukje dichterbij.

Verwachte impact van het project:

• Dit project gaat bijdragen aan het levensgeluk en gezondheid van een grote groep patiënten
• Amaryllis draagt bij tot het meer translationeel samenwerken tussen wetenschap en bedrijfsleven
• Het project vervangt dure voorzieningen en brengt de stamcel behandeling binnen bereik van ziekenhuizen en patiënten

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen