Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Ampyx Power

Looptijd: van tot
Ampyx POwer

Ons doel? Voorzien in een groeiende behoefte aan groene stroom met een goedkoop, duurzaam en efficiënt alternatief voor traditionele windturbines. Hoe we dat doen? Met een vliegtuig aan een kabel. Hoe het werkt? Een vliegtuig/drone vliegt autonoom aan een oersterke Dyneema kabel die vastzit aan een liertrommel op de grond. Als het toestel beweegt door de wind, trekt het hard aan de kabel waardoor de liertrommel gaat draaien. Een generator zet de rotatie om in elektriciteit. Als de kabel geheel is uitgetrokken maakt het toestel automatisch een duikvlucht en wordt de kabel opgerold. Vervolgens beweegt het toestel weer in een 8-vormig patroon en herhaalt het proces zich.

Airborne Wind Energy System

Ampyx Power ontwikkelt een zgn. ‘Airborne Wind Energy Systeem’ voor gebruik in grote windparken. Het eerste commerciële 2 MW product (kan 2000 huishoudens voorzien van groene stroom) zal worden afgestemd op de vervanging van de eerste generatie offshore windparken die vanaf begin 2000 werden gebouwd. Ampyx Power heeft een leidende positie in de opkomende Airborne Wind Energy sector, door de focus op veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem. Ampyx Power heeft in de afgelopen jaren grote stappen gemaakt op het gebied van technologieontwikkeling, regelgeving voor AWE systemen, en certificering van het systeem gebaseerd op de strenge veiligheidsnormen uit de burgerluchtvaart.

Airborne Wind Energy is niet nieuw.

Het idee werd in 1980 al gepubliceerd door Miles L. Loyd. Pas toen er lichte materialen waren ontwikkeld, computers geen hele ruimtes meer vulden, en alle informatie op een microchip paste, werd het mogelijk dit idee verder te ontwikkelen. Met de start van het nieuwe millenium waren alle ingrediënten aanwezig om Airborne Wind Energy mogelite maken. De Nederlandse ruimtevaarder en hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft Wubbo Ockels vormde een team dat werkte aan de ontwikkeling van een vlieger die elektriciteit uit de lucht oogst. Teamleider Richard Ruiterkamp verving de vlieger door een vaste vleugel omdat deze gemakkelijker te besturen is en nu eenmaal harder gaat. In 2008 richtte hij Ampyx Power op om een systeem voor stroomopwekking te ontwikkelen op basis van dat principe.

Nieuwe ontwikkelingen

In april kondigden we een samenwerking aan met het Duitse energiebedrijf E.ON, een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf, tegelijkertijd lanceerden we een crowdfunding campagne om een bedrag van € 2,5 miljoen aan nieuwe investeringen op te halen om ons laatste prototype te kunnen ontwikkelen voordat we in 2020 een commercieel model hebben. De campagne loopt tot eind mei.

www.ampyxpower.com/nl/crowdfunding

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen