Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Amsterdam Smart City

Looptijd: van 1 november 2008 tot 30 september 2011

Dit project is voorgedragen voor de CityStar Award 2011Amsterdam Smart City is een initiatief dat als katalysator moet dienen voor innovaties op het gebied van duurzaamheid in de regio Amsterdam. Men beoogt nieuwe (duurzame) bedrijvigheid en daarmee economische versterking en sterkere positionering als 'sustainable region'.
Tevens wil men een aantoonbare bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen door gedragsverandering bij de eindgebruiker te bewerkstelligen.

Amsterdam Smart City is een uniek samenwerkingsverband tussen Amsterdammers, bedrijven en overheden. De partners werken samen aan het ontwikkelen en opzetten van innovatieve projecten die onderzoeken hoe nu, en in de toekomst, energie kan worden bespaard.

Door de projecten eerst kleinschalig, lokaal op te zetten, wordt de mogelijkheid gecreëerd om deze initiatieven te testen. De meest effectieve maatregelen kunnen vervolgens grootschalig worden ingevoerd. Energiebesparing en trasitie krijgt zo een enorme 'boost' en bedrijven die actief zijn in deze sector krijgen de kans hun producten op grote schaal uit te rollen.

Amsterdam zal met dit project een voortrekkersrol in Europa te gaan vervullen. Het uiteindelijke doel van de verschillende initiatieven tezamen is een reductie van 20% van de CO2- uitstoot in de regio Amsterdam.

Samenwerking tussen : Amsterdamse Innovatie Motor, Klimaatbureau van de gemeente Amsterdam, netwerkbedrijf Liander,.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen