Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Andela Robot Weeder

Looptijd: van 1 juli 2021 tot 30 september 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Boeren zijn altijd in gevecht met het onkruid op hun akkers. Herbiciden bieden een oplossing voor dit probleem, maar ondervinden steeds meer weerstand vanwege mogelijk schadelijke gevolgen voor milieu en mens. Biologische boeren gebruiken daarom geen herbiciden. Er zijn mechanische manieren om onkruid te verwijderen, maar dit verwijdert niet het hardnekkig onkruid dicht bij de gewassen, in de rij. Hiervoor was tot op heden helaas maar één alternatief: wieden met de hand. Het handmatig wieden van onkruid door handwieders heeft veel nadelen.
 
Andela T&I is nu in een vergevorderd stadium met de ontwikkeling van een prototype die onkruid nauwkeurig detecteert en wiedt. Dit prototype met één robotarm die komend voorjaar praktijkrijp is, is hét alternatief voor handmatig wieden. Het project Andela Robot Weeder wil nu dit prototype door-ontwikkelen tot een complete verkoopbare machine.
 
Het Andela Robot Weeder project heeft als doelstelling een vermarktbare volledig gerobotiseerde wiedmachine die in diverse gewassen en onder alle veldomstandigheden, de meest gangbare onkruiden detecteert en verwijdert met een precisie van 0,5 cm, een kostprijs van minder dan € 165.000 en een capaciteit van meer dan 500 meter per uur.
 
Dit levert grote en kwantificeerbare economische voordelen op voor de akkerbouwers en voor Andela T&I. Met de gevraagde subsidie wordt het risico op marktfalen; door beperkte financiële middelen van Andela T&I en vertraging, voorkomen.
 
Het project Andela Robot Weeder sluit aan bij zowel de groene als de digitale transitie die het REACT-EU programma voor ogen heeft. Het gebruik van de Andela Robot Weeder machines op vele plaatsen in Europa, zullen de voortrekkersrol van de provincie Flevoland en Nederland op het gebied van innovatieve akkerbouw bevestigen en versterken.
 
Het project kost ongeveer € 1 miljoen en zal iets meer dan twee jaar duren. Het heeft de potentie tot het creëren van veel arbeidsplaatsen in Flevoland en in de jaren na afronding tot tientallen miljoenen omzet.

 

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen