Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

AndroSphere

Looptijd: van 1 december 2021 tot 31 augustus 2023
Plattegrond van de locatie van het project

In dit valorisatieproject zal het Groningse consortium, dat bestaat uit InnoCore Pharmaceuticals en PolyVation, een innovatief nieuw geneesmiddel, AndroSphere™, verder ontwikkelen en in een ‘First-in-Man’ fase 1 klinische studie evalueren. AndroSphere™ is een langwerkend injecteerbaar medicijn speciaal ontworpen voor de behandeling van hypogonadotroop hypogonadisme (HH), een aandoening die leidt tot onvoldoende aanmaak van testosteron bij mannen. Een te laag testosteron veroorzaakt symptomen die een beperkende invloed hebben op hun dagelijkse leven, zoals ernstige vermoeidheid, depressie, bloedarmoede en seksuele stoornissen.
Voor mannen met HH worden nu enkel therapieën op basis van testosteron toegepast. Een belangrijke bijwerking van testosteron behandeling is de onderdrukking van lichaamseigen testosteron. Dit heeft onder andere tot gevolg dat de vruchtbaarheid van mannen die testosterontherapie ondergaan sterk afneemt en de testikels kleiner worden (testiculaire atrofie). Vanwege deze bijwerking blijven veel mannen met HH onbehandeld. Behandeling met humaan choriongonadotrofine (hCG) heeft deze bijwerking niet en is zelfs al goedgekeurd voor de behandeling van HH. Helaas is hCG in zijn huidige toedieningsvorm niet geschikt gebleken voor langdurige behandelingen, omdat het meerdere keren per week via een injectie toegediend moet worden en daarmee als te belastend en onprettig wordt ervaren door de patiënt Gebruikmakend van InnoCore’s langwerkende injecteerbare microsfeer technologie op basis van bioafbreekbare SynBiosys polymeren, welke door PolyVation geproduceerd zullen worden, is AndroSphere™ in staat hCG langdurig en gecontroleerd af te geven, waardoor nog maar één enkele injectie per maand nodig is. Daarnaast verhoogt de inkapseling van het eiwit in de bioafbreekbare polymere microsferen de stabiliteit van hCG, wat de therapie geschikt maakt voor thuisgebruik en zelftoediening.
Het AndroSphere™ project onderscheidt zich door bij te dragen aan het opleiden en ontwikkelen van (nieuwe) werknemers, en het behouden en creëren van nieuwe werkgelegenheid in Noord-Nederland op korte en (middel)lange termijn. Daarnaast zal AndroSphere™ een positieve impact hebben op de gezondheid van mensen met HH, en daarmee bijdragen aan een verhoogde lichaamsactiviteit, verbetering in stemming en minder depressieve klachten, en blijvende deelname aan het arbeidsproces. Dit alles draagt bij aan een verbetering in inclusiviteit en daarmee economische en sociale duurzaamheid.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen