Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Antibiotica vervangers voor de melkveehouderij

Looptijd: van 2 januari 2017 tot 21 december 2019

KOM LANGS TIJDENS HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen wij voor iedereen onze deuren!  Kom je een kijkje nemen in ons laboratorium?

Je krijgt een rondleiding door een van onze enthousiaste medewerkers. Daar kun je diverse mastitis bacteriën onder de microscoop bekijken en daar kun je ook zien (onder de fluorescentiemicroscoop) hoe de afweercellen van koeien deze mastitis bacteriën kunnen opnemen voor vernietiging.
Ook kun je zien hoe immunoglobulines van koeien gezuiverd worden uit melk door middel van kleurrijke radiaal flow chromatografie.

Waar: Het laboratorium van Mastivax bevindt zich in het gebouw van Hoogeschool van Hall Larenstein (Agora 1 Leeuwarden).

Wanneer: 6 en 7 oktober van 10:00 tot 16:00 uur 

 

 

 

afbeelding koeien

Veehouders houden hun koeien graag gezond. Bijvoorbeeld door ze antibiotica te geven bij een infectie. Maar te veel antibiotica gebruik zorgt voor resistente bacteriën, die ook gevaarlijk zijn voor mensen. Is er een oplossing?
De missie van Mastivax bv is om melkveehouders te helpen bij hun streven om minder antibiotica te gebruiken voor de bestrijding en preventie van uierontsteking in hun melkkoeien. Mastivax probeert dit te bereiken door de ontwikkeling van een middel en handelwijze waarbij uitsluitend stoffen en cellen van de koe zelf worden gebruikt. Het gaat om natuurlijke antistoffen uit melk in combinatie met bepaalde afweercellen (immuuncellen) van de te behandelen koe zelf.

Binnenkort gaan we beginnen met de eerste testen van dit product en handelwijze op koeien van Dairy Campus hier in Leeuwarden.

 

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen