Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Antibiotica vervangers voor de melkveehouderij

Looptijd: van 2 januari 2017 tot 31 december 2018
Plattegrond van de locatie van het project

Het antibioticagebruik in de melkveehouderij is voor 60% gericht op het voorkomen en bestrijden van uierontsteking (mastitis). Mastivax bv heeft een antibiotica vervangend prototype product ontwikkeld tegen deze ziekte gebaseerd op natuurlijke koe-eigen antistoffen met antibacteriële werking, plus immuuncellen uit de koe zelf. Er is zuiverings- en verwerkingstechnologie ontwikkeld om deze stoffen op te werken tot antibacteriële preparaten die niet alleen functioneel zijn, maar ook betaalbaar zijn voor de melkveehouderij.
Het ‘Mastivax prototypeproduct’ bestaat uit (1) een IgG prepraat geproduceerd uit biestwei en kaaswei, (2) een in de stal te bereiden neutrofielen preparaat; en (3) een bijbehorend handelingsprotocol.
Het ‘Mastivax prototypeproduct’ kan nu op laboratoriumschaal worden geproduceerd. Subsidie wordt gevraagd voor het opschalen ervan naar een prototype product dat in de komende twee jaren getest (in combinatie met een behandelingswijze) zal worden in droog te zetten koeien ter preventie van mastitis en in koeien ter behandeling van mastitis. Parallel daaraan loopt het fine-tunen van de technologie en bijbehorende behandelingsprotocollen.
Bij het bereiken van haar doelen kan Mastivax met dit product, afkomstig uit de afvalstromen, een forse omzet te genereren. Het antibiotica gebruik, in relatie tot mastitis, zal dan fors gereduceerd worden terwijl er aanzienlijke werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen