Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Aqua Valley

Looptijd: van 2 maart 2017 tot 1 maart 2021
Plattegrond van de locatie van het project

De aquacultuur is een sector die technisch en economisch nog volop in ontwikkeling is. Met name in Zeeland, waar de aquacultuur voortkomt uit de traditioneel sterke visserijsector zijn er verschillende Zeeuwse bedrijven die ondernemend zijn op het gebied van de duurzame (op)kweek van diverse soorten vis en schelpdieren. Het commercieel en duurzaam kweken van aquatische producten is echter een specifiek vakgebied waarbij een lange adem en veel onderzoek en ontwikkelingswerk veelgehoorde termen zijn. Een succesvolle aquacultuur onderneming vraag om een specifieke kenniscombinatie van technologie, biologie/ecologie en marktontwikkeling.
In Zeeland zijn een aantal voorlopers gevestigd welke al een aantal jaar bezig zijn met de ontwikkeling van een succesvol aquacultuur sector. Als een van de eerste koplopers in Zeeland heeft Stichting Zeeschelp in samenwerking met Seafarm en GroVisCO een aantal jaar geleden de Co?peratieve Fry-Marine opgericht. Fry-Marine is gericht op het realiseren van een technisch renderend broedhuis voor vis waarbij verschillende deelsystemen van de aquacultuur op praktijkschaal zijn ontwikkeld. Hiervoor zijn succesvolle innovaties gerealiseerd om de verschillende deelsystemen te realiseren. De ontwikkeling van technieken en kennis bij Fry-Marine, mede gerealiseerd door onderzoek en expertise van Stichting Zeeschelp, heeft een bijzondere aantrekkingskracht gerealiseerd in Zeeland en zeker ook internationaal. De Jacobahaven waar Fry-Marine en Stichting Zeeschelp gevestigd zijn heeft dan ook veel aandacht gekregen van verschillende (inter)nationale aquacultuurbedrijven en diverse (buitenlandse) onderzoek ? en kennisinstellingen die zeer ge?nteresseerd zijn in de kennis en de innovatieve technieken die hier ontwikkeld en toegepast zijn.
Om te komen tot een verdere stabilisatie van de aquacultuur sector is het echter noodzakelijk dat er grotere en snellere stappen in techniek, houderij en commercialisering gemaakt worden. De ontwikkelingen gaan moeizaam omdat specifieke kennis en succesvolle innovaties cruciaal zijn en elk bedrijf dat momenteel zelf moet genereren. Doordat Fry-Marine op haar (open) locatie een aantal koplopers en innovatieve startups herbergt en Stichting Zeeschelp de faciliteiten heeft om praktijkgericht onderzoek te begeleiden wordt beoogd om middels dit project de krachten en kennis te bundelen om zo de ontwikkeling en noodzakelijke innovaties voor de aquacultuur te versnellen. Dit moet uiteindelijk leiden tot een stabielere en renderende aquacultuur sector en tevens andere bedrijven inspireren om deel te nemen aan het Aqua Valley cluster.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen