Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Aqua Valley

Looptijd: van 2 maart 2017 tot 1 maart 2021

KOM LANGS TIJDENS HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP - OPEN DAG 6 OKTOBER

Op zaterdag 6 oktober kun je een kijkje nemen bij Seafarm, één van de Aqua Valley-partners. Seafarm BV is een Zeeuws bedrijf dat altijd op zoek is naar nieuwe mogelijkheden en hard werkt aan technische ontwikkelingen op het gebied van schaal- en schelpdier kweek en viskweek.

Het bedrijf is gespecialiseerd in viskweek op land in recirculatie techniek. Dat is uniek in Europa en staat nog maar in de kinderschoenen. Door middel van zonnepanelen (2000 m2) produceert het  energie. Met deze energie kweekt het tong op een diervriendelijke manier. Bij het bedrijf is ook een restaurant, waar alle producten te proeven zijn.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap nemen we je mee naar de kwekerij en laten we je zien hoe de vissen opgroeien en hoe we ze sorteren en vangen. Wist je dat wij het water en de omgeving voor de vis zo aantrekkelijk kunnen maken dat ze hier prettig leven zonder gebruik van toevoegingen antibiotica of andere medicijnen? Zo krijgen we kerngezonde, gelukkige vissen die ook nog eens heerlijk smaken.

Je hebt het misschien wel eens gegeten. Tong is een platte vissoort is vrij makkelijk te eten als je er een fijn vismes voor hebt. Je schuift namelijk het visvlees zo van de graad af en daardoor is deze vissoort makkelijk eetbaar. Maar om die tong op het bord te krijgen moet er nog best wat gebeuren, vooral als je die in Zeeland op het land wil kweken. Om de tong op goed gewicht te krijgen heb je voer nodig. Een tong eet graag zagers, dat is een worm die onderwater in het slik van de zeebodem leeft. Daarom wordt tong onder andere gekweekt in de fjorden van Noorwegen, waar die zagers leven. Maar hoe doe je dat in kweekbakken in Zeeland?

Kom kijken, leren en proeven!

Vis kweken op land, hoe kan dat?

Aqua Valley is een samenwerkingsproject van acht aquacultuurbedrijven in Zeeland met allemaal hun eigen specialisme waaronder algen, vis en garnalen. Ze werken samen om meer kennis op te doen en die met elkaar te delen. Dat moet meer, betere en goedkopere Zeeuwse kweekproducten opleveren. De naam Aqua Valley doet denken aan het Amerikaanse Silicon Valley, de broedplaats van de Amerikaanse technologiesector, maar dan op het gebied van vis en schelpdieren. Schaal-, schelpdier en viskweker Seafarm BV is een van de partners.

 

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen