Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Autarkische nul emissie boot voor recreatietoervaart (MOTORSAILER)

Looptijd: van 11 september 2017 tot 30 november 2019
Plattegrond van de locatie van het project

Dit project ontwikkelt een emissievrij volautomatisch zeiljacht van 12 meter met elektrische aandrijving en een carbon zeilvleugel voorzien van zonnepanelen. De MOTORSAILER heeft geen brandstofmotor en heeft geen walstroom nodig. De met de zonnepanelen opgewekte energie wordt opgeslagen in li-ion accu’s. In dit project wordt een prototype ontwikkeld van de zeilboot met:

- Een carbon zeilvleugel, a-symmetrisch met trim-mogelijkheid en neerklapbaar om als dak te dienen. De zeilvleugel is voorzien van zonnecellen.
- Volautomatisch tuigage en hefmechanisme om de vleugel mee te kunnen besturen en in te kunnen klappen

De MOTORSAILER is geschikt voor de kust- en binnenwateren. De besturing is volautomatisch waardoor de vergrijzende bevolking toch kan blijven zeilen. Ook mensen zonder zeilervaring kunnen de MOTORSAILER besturen. De aanvrager (B.O.O.T. Innovatieplatform) verwacht daardoor voldoende afname voor dit unieke product.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen