Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Autonoom IRIS-systeem

Looptijd: van 1 juli 2020 tot 30 juni 2022
Plattegrond van de locatie van het project

Vanaf 1 januari 2021 geldt voor alle nieuwbouwprojecten, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, dat de vergunningaanvragen moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Deze eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Eenmalig aantonen dat een woning aan de BENG en/of EPV voldoet o.b.v. installatie- en bouw specificaties, kan middels berekeningen door een erkend bedrijf worden aangetoond. Tot op heden kan echter niet worden aangetoond waarin de afwijking zit tussen het beoogde verbruik en het daadwerkelijke verbruik van de energie installaties in een woning. Dit zorgt voor discussies tussen zowel huurders en woningcorporaties als tussen woningcorporaties en aannemer- installatiebedrijf en/of fabrikanten. Iedereen wijst naar elkaar omdat niemand inzicht heeft in de daadwerkelijke prestatie(functioneren) per installatie en een overzicht heeft van alle variabelen die invloed op elkaar hebben op het totale energieverbruik van een woning.

Om hier een oplossing voor de bieden gaat Puredomotica een systeem ontwikkelen dat per woning installatieprestaties gecombineerd gaat monitoren, afwijkingsredenen gaat analyseren en de duurzame installaties actief en autonoom gaat aansturen. Het totale IRIS-systeem zal komende 24 maanden bij +/- 80 woningen worden geïmplementeerd en gedemonstreerd met verschillende installaties en gezinssamenstellingen. Daarnaast wordt een servicedienst ontwikkeld voor monitoring en bijsturing/optimalisatie van het systeem en om de uiteindelijke CO2 besparingen in een rapportage op te leveren welke voor de opschaling wordt ingezet.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen