Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

B-R(H)APSODIE (INTERREG DE-NL)

Looptijd: van 01.07.2017 00:00:00 tot 31.12.2020 00:00:00

 

Het uitsterven van de bijen bedreigt onze biodiversiteit, voedselvoorziening en economie; ze zorgen voor bestuiving van gewassen. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, echter zeer gering in onze regio.Universiteit Oldenburg en VHL Leeuwarden gaan i.s.m. het Nederlands Centrum Bijenonderzoek, Ökowerk Emden en IMME Bourtanger Moor voor het eerst samenwerken met een uniek "Citizen Science"-project.

Kinderen, jongeren, docenten & hun eigen hommelvolken in de EDR worden ingezet om gegevens te verzamelen en bewustwording te versterken. Deze data wordt door de "jonge onderzoekers" via de Inspektor B app geüpload en valt in de B-RAP webapplicatie te bestuderen en te vergelijken. Ook worden de geluiden opgenomen van hun hommelvolk. Samen met studenten van M.A. voor Popcultuur (Leeuwarden), Institut für Musik (Oldenburg) en alle betrokkenen wordt een Bumblebee Rapsodie gecomponeerd die op 21 juni 2018 simultaan wordt uitgevoerd. De concerten in Buitenpost, Oldenburg en Emden worden verbonden via live internetverbindingen en zijn overal te volgen via livestream.

De lokale en regionale bevolking en het publiek van LF2018 zullen deze happening bijwonen. Buitenpost, Oldenburg en Emden krijgen een publiekstrekker: De Oratorio, een sculptuur waarin bezoekers worden ondergedompeld in muziek die door bijen wordt gegenereerd. Via de webapplicatie zijn De Oratorio's verbonden. Alle bezoekerscentra worden voorzien van een Fenster zum Nachbarn touchscreen met microfoon en camera waarbij bezoekers met elkaar in contact kunnen treden. Hiermee zijn de partners blijvend verbonden en bezoekers kunnen met elkaar communiceren. Door B-RAP ontstaat een blijvende grensoverschrijdende samenwerking in de EDR tussen onderzoeksinstituten, bacheloropleidingen en bezoekerscentra. Via de webapplicaties en publieke activiteiten is B-RAP bijzonder zichtbaar. Niet alleen voor de participerende honderden kinderen en jongeren, maar ook voor de tienduizenden bezoekers van de partners en het publiek van LF2018.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen