Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

BeachBot

Looptijd: van 24 november 2021 tot 1 april 2023
Plattegrond van de locatie van het project

De troep die mensen achterlaten na een mooie stranddag is extreem. Dit moet en kan anders. Dat vinden wij, maar uiteraard ook milieuorganisaties, gemeenten, de meeste strandbezoekers en vele mensen wereldwijd. Door de krachten te bundelen staan we sterker. Project.BB (http://www.project.bb), een initiatief van TechTics (http://www.techtics.team), is in 2019 gestart met de ontwikkeling van een mens-robot-interactie-concept. Mensen en robots werken samen voor schone stranden.

Samen met de TU Delft ontwikkelden we eerder een prototype van de BeachBot, een robot die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om klein zwerfafval te herkennen en op te rapen. In september 2020, tijdens World Cleanup Day, had de gemeente Den Haag de primeur om de BeachBot in actie te zijn. In aanwezigheid van de wethouder, nationale pers en strandpubliek gaf de BeachBot een eerste live demo, waarbij er sigarettenpeuken werden herkend en opgeruimd. In 2021 ontwikkelden tevens een prototype van twee detectierobots en een web
app, waarmee het publiek kan helpen om de robots slimmer te maken. Deze robots zijn tijdens de Beach Cleanup Tour, georganiseerd door partner Stichting de Noordzee, gepresenteerd en gedemonstreerd.
Met Project.BB hebben we de ambitie om met de inzet van robotica en kunstmatige intelligentie significant bijdragen aan het schoonmaken en schoonhouden van stranden. De inzet van het publiek is daarbij essentieel.

In deze video (https://www.youtube.com/watch?v=yONx4dYp0bs) is onze visie uiteengezet. Onze strategie bestaat uit een drietrapsraket:
1. Het in kaart brengen van zwerfafval op Nederlandse stranden. Hiermee krijgen beleidsmakers, producenten en milieuorganisaties betere inzichten in aantallen, diversiteit en oorsprong van zwerfafval.
2. Met een unieke mens-robot-interactie willen we consumenten betrekken bij het slimmer maken van robots en zo bewustwording creëren omtrent de noodzaak om zwerfafval aan te pakken.
3. Ontwikkeling en inzet van autonome strandafvalrobots om klein zwerfafval op te ruimen.

De kern van dit projectplan richt zich op het eerste deel van onze strategie: het in kaart brengen van zwerfafval op Nederlandse stranden. In dit project willen we de technische mogelijkheden onderzoeken om onze monitoringrobots op afstand te kunnen aansturen. We willen haarscherpe 360o graden videobeelden, die zonder
vertraging binnenkomen bij de persoon die de robot op afstand aanstuurt, waardoor er een sublieme tele-presence ervaring ontstaat. De observatie/monitoring moet kunnen plaatsvinden volgens de OSPAR-methodiek (https://www.ospar.org/ospar-data/10-02e_beachlitter%20guideline_english%20only.pdf zie ook 2.1 Background), zodat de rol van een veldonderzoeker kan worden overgenomen. Tevens willen we bij het onderzoek naar tele-operation niet alleen kijken naar het ‘rijden’, maar ook naar aansturing voor het nemen van een sample en/of het aansturen van een gripper om het afval op te pakken. Ultra Low Latency is essentieel en doelstelling is
om met een bijzonder kleine vertraging (5 ms ipv 50 ms) de observatie en bediening op afstand mogelijk te maken.


Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen