Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Beleef het Hunzebos in 3D

Looptijd: van 1 augustus 2018 tot 1 november 2019

Kom op zaterdag 5 oktober of zondag 6 oktober naar het Hunzebos tijdens het Weekend van de Wetenschap en beleef het Hunzebos in 3D! 

Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Hier kun je het ijstijden landschap nog echt beleven. Je kunt kiezen uit 2 routes. Het sabeltand Tijger spoor of de Tijdreis Route Leewal. Onderweg kun je op een speciale app de ontstaansfasen van het landschap van dichtbij beleven. Een app, die de ervaring voor zowel kinderen als volwassenen op een unieke manier verrijkt. Want waar kun je anders een wedstrijdje doen met een sabeltandtijger?!

DE ROUTES

  • Het Sabeltand Tijgerspoor is een avonturenroute voor kinderen van 6- 14 jaar in
    het Hunzebos. Met een slingerpad over heuvels uit de ijstijden en coole
    speelplekken, zoals een kabelbaan en een balanceerbrug. Klimmen, klauteren, springen, sluipen en spannende games doen op de app, zoals een wedstrijdje tegen een sabeltandtijger.
  • De Tijdreisroute Leewal is een wandeling van 7,5 kilometer door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de ijstijden, zoals vele zwerfkeien en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Volg de bordjes met de mammoet/sabeltandtijger naar de routes vanaf:

Parkeerplaats zwembad Leewal, Zuideinde 36, 7875 CD Exloo

Parkeerplaats Fletcherhotel De Hunzebergen, Valtherweg 36, 7875 TB Exloo

 

Europa om de hoek is trotse partner van het Weekend van de Wetenschap.

afbeelding weekend van de wetenschap hunzebos

 

Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Twee belangrijke hotspots van het Geopark liggen in dit gebied: het Hunzebos en de Leewal, een raadselachtige steile wal die door het landschap kronkelt. Onderweg kun je op een speciale app met animaties en augmented reality de ontstaansfasen van het landschap van dichtbij beleven.

Europese subsidie voor het Hunzebos

om het Hunzebos (landschap rondom Exloo) zichtbaar en beleefbaar te maken. Hierbij worden belevingsroutes voor kinderen en volwassenen ontworpen en aangelegd. Langs de aangelegde routes worden belevingselementen en borden geplaatst. Verder wordt er een app ontwikkeld waarin routes zijn opgezet. In de ontwikkelde app zijn ook filmpjes te zien en geluidsfragmenten te horen.

Wist je dat?

Er zijn 40 collectieven die subsidie ontvangen en die vervolgens de agrariërs een vergoeding geven voor hun werkzaamheden. Meer informatie vindt u op www.portaalnatuurenlandschap.nl Europa kijkt hier met veel belangstelling naar omdat dit systeem goedkoper is dan het individueel afsluiten van overeenkomsten met agrariërs.

Kenmerkend voor Leader is dat besluitvorming over subsidies in de regio plaatsvindt. Europa telt in totaal meer dan 2500 van deze gebieden. Op de site van www.netwerkplatteland.nl vindt u welke gebieden Nederland heeft aangewezen.

Omdat de Europese subsidiegelden voor POP3 vallen onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en omdat de landbouw een belangrijke drager is van de kwaliteit van het landelijk gebied, is met de Tweede Kamer afgesproken dat deze subsidiegelden vooral terecht moeten komen bij de agrariërs.

Bijzonder is dat de waterschappen bij veel projecten wel cofinanciering op tafel leggen, maar dat de provincies alle gevallen de subsidies voor water en natuur verstrekken. Dit gebeurt in nauwe onderlinge samenwerking.

De aanDe digitale formulieren worden beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in één centraal computersysteem. vrager merkt daar niet veel van; deze zal in de praktijk in het centrale systeem komen via de site van een provincie of via het ministerie van EZ.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen