Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Betere UV-C lampen voor waterzuivering en desinfectie

Looptijd: van 1 april 2021 tot 1 april 2023
Plattegrond van de locatie van het project

In dit project beogen we betere lage druk UV-C lampen te ontwikkelen dan de huidige "TL-lampen" met gloeispiralen aan weerszijden. Dat willen we bereiken door UV-C lampen te ontwikkelen die we via inductie van elektrische energie voorzien zodat ze helemaal geen gloeispiraal nodig hebben. De verwachting is dat deze lampen niet alleen een langere levensduur hebben maar ook nog energiezuiniger zijn en eenvoudiger kunnen worden geproduceerd.

Het maatschappelijk belang van deze ontwikkeling is groot omdat voor het zuiveren en desinfecteren van water en lucht steeds vaker UV-C lampen worden toegepast. Redenen hiervoor zijn dat de techniek milieuvriendelijk en zeer betrouwbaar is en dat waterzuivering met UV-straling sneller kan wordt bewerkstelligd dan bijvoorbeeld met chloor, zonder dat omslachtige opslagvaten en schadelijke chemicaliën nodig zijn. Daarbij is de zuivering van drinkwater met UV-C straling ook nog kostenbesparend ten opzichte van andere technieken.

De meest efficiente manier om op grote schaal UV-C straling te produceren is door de toepassing van lage druk gasontladingslampen. Technisch is het ook al mogelijk om met LED technologie UV-C licht te maken maar de zeer hoge kostprijs van deze LEDs, hun lage energie-efficiency en hun korte levensduur maakt de toepassing van UV-C LEDs op grote schaal helaas (nog) onhaalbaar.

De huidige lage druk UV-C lampen zijn langwerpige buizen (zogenaamde TL-buizen) met een lage gasdruk waarin zich aan weerskanten van de buis een electrode bevindt. Met name deze elektroden zijn bij veelvuldig opstarten van de lamp gevoelig voor slijtage en aantasting en dit beperkt het toepassingsgebied en de energie-efficiëntie van deze UV-C lampen. In toepassingen waarbij de lampen niet continu hoeven te branden worden deze hierdoor vaak toch niet uitgezet om te voorkomen dat ze eerder stuk gaan.

Water Waves en Lamp-Ion hebben in het verleden expertise opgebouwd op het gebied van schakelende voedingen en gasontladingslampen. Daarnaast hebben ze afgelopen jaar een waterzuiveringsproduct op de markt gebracht, de Hortibatch, dat nog energiezuiniger kan worden gemaakt als hierin betere UV-C lampen kunnen worden toegepast.

In dit project worden door Water Waves en Lamp-Ion twee prototypen gerealiseerd:
• een prototype van een elektrische aansturing waarbij door middel van inductie bestaande UV-C lampen worden toegepast zonder dat de gloeispiraal in deze lampen wordt gebruikt.
• een prototype van een nieuwe UV-C lamp die geen elektroden bevat en dus aanzienlijk eenvoudiger te produceren is.

Beide prototypen worden door Water Waves en Lamp-Ion in een Hortibatch reactor ingebouwd en uitvoerig getest.

Het project biedt niet alleen perspectief voor Water Waves en Lamp-Ion om hun waterzuiveringsproduct te verbeteren maar ook om een betere UV-C lamp in de markt te zetten.


Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen