Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Biobased Materials Plus

Looptijd: van 1 januari 2016 tot 23 juni 2023
Biobased Materials Plus

De biobased economy is een economie waarbij biomassa (en niet olie) de belangrijkste grondstof voor de industrie is. Biomassa is een grondstof die onuitputtelijk is en niet schadelijk voor het milieu. In Zuid-Nederland doen veel bedrijven onderzoek naar deze nieuwe materialen. Als er voldoende kennis over verzameld is, worden ze op kleine schaal geproduceerd en in de praktijk uitgetest.

De projectpartners - Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, CHILL, Avans Hogeschool, Brightlands Chemelot Campus, DSM en SABIC - slaan de handen in een om de overgang naar biomassa en de bedrijvigheid op topsnelheid te krijgen. Dit doen zij door op Chemelot een unieke leer- en werkomgeving te creëren die internationaal toptalent aantrekt en opleidt en waarbij wetenschappelijk onderwijs en bedrijfsleven met elkaar wordt verweven.

Chemelot is een enorm bedrijventerrein in Sittard-Geleen. Je ziet het vanaf de snelweg liggen als je richting Zuid-Limburg rijdt. Achter de grote schoorstenen gaan allemaal chemische bedrijven schuil die producten en halffabricaten maken die we terugzien in ons dagelijkse leven.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen