Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Biobased protein

Looptijd: van 1 september 2016 tot 31 augustus 2018
Plattegrond van de locatie van het project

Drie Zuid-Nederlandse MKB-bedrijven, Ft Innovations, OmniExtract en Presh, hebben het idee opgevat om zeer zuivere biobased plantaardige eiwitten te gaan winnen uit oliehoudende zaden (als eerste uit vezelhennepzaad, maar ook uit koolzaad, lijnzaad, raapzaad etc.) met een zeer innovatief extractieproces dat werkt met subkritisch kooldioxide als extractiemiddel. Hiervoor zal binnen dit project zowel het extractieproces als de productieapparatuur ontwikkeld worden met als doel hoogwaardig biobased proteïnes, de innovatieve technologie en bijbehorende productieapparatuur aan te kunnen bieden voor een zeer concurrerende prijs. De markt voor zogenaamde biobased proteïnes (plantaardige eiwitten) is groeiend en er zijn veranderingen gaande waarop het consortium van deze drie bedrijven wil inspelen; de vraag naar duurzame en biologisch geteelde gewassen als grondstof en naar een milieuvriendelijke productiemethode van plantaardige, biobased eiwitten neemt toe en deze ontwikkeling sluit daar naadloos bij aan.
Het project sluit aan bij de ambities van de topsectoren Chemie & Biobased, Agri & Food en Hightech Systemen en Materialen en betekent een grote verrijking van het Zuid-Nederlandse kennislandschap op het gebied van hightech procestechnologie.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen