Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

BioTex Fieldlab; Co-creatie van textielproducten met nieuwe vezels en garens van biobased polymeren

Looptijd: van 1 oktober 2016 tot 30 september 2020

Voor één keer gaan de slagbomen van Chemelot voor je open!

Chemelot is een enorm bedrijventerrein in Sittard-Geleen. Je zit het vanaf de snelweg liggen als je richting Zuid-Limburg rijdt. Achter de grote schoorstenen gaan allemaal chemische bedrijven schuil die producten en halffabrikaten maken die we terugzien in ons dagelijkse leven. Omdat er in de chemiesector strenge veiligheids- en milieuregels gelden, worden op het terrein alleen mensen toegelaten die er werken.

KOM LANGS TIJDENS HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP/ DAG VAN DE CHEMIE - OPEN DAG 6 OKTOBER

Normaal gesproken komen gewone bezoekers niet langs de slagbomen, maar op 6 oktober opent Chemelot in Sittard-Geleen haar deuren. Dan is iedereen welkom om de wereld van Chemelot te ontdekken en kennis te maken met de bedrijven op het terrein. Je komt op plekken waar je normaal nooit komt en ervaart  hoeveel aandacht de chemie besteedt aan veiligheid en de zorg voor een goed milieu. Wat kun je verwachten?

Neem deel aan een workshop van YouTube-scheikundedocent Sieger Kooij, leer alles over geuren met chemicus Tanja Deurloo of ervaar wat het is om wetenschapper te zijn in de laboratoria van Maastricht University op onze campus. Ook kun je zien welke producten jij dagelijks gebruikt die met grondstoffen van Chemelot gemaakt worden: denk bijvoorbeeld aan je tandenborstel, je fiets, je blikje frisdrank of je t-shirt. De komende maanden wordt er nog meer aan het programma toegevoegd. Houd www.chemelot.nl/dag-van-de-chemie in de gaten voor meer informatie en meld je aan!

Je kunt hier de volgende projecten bekijken:

Biobased Matrials Plus
BioTex Fieldlab
Biobased materials for F&F Chemical Industry
Communities for development voor het MKB
SCeLio-4B

In co-creatie met een breed scala aan grote en MKB- ondernemingen wordt een reeks nieuwe textielproducten ontwikkeld op basis van innovatieve vezels en garens uit biobased polymeren.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen