Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

BioTex Fieldlab; Co-creatie van textielproducten met nieuwe vezels en garens van biobased polymeren

Looptijd: van 1 oktober 2016 tot 30 juni 2023

De textiel- en tapijtbranche wil de komende jaren verduurzamen door energiezuiniger te produceren en hernieuwbare grondstoffen in te zetten. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor biobased garens. Op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen is een laboratorium, het zogenaamde BioTex Fieldlab, waar onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling van vezels en garens uit biopolymeren (organische stoffen). Onderzoekers en het bedrijfsleven werken hierin samen aan de ontwikkeling van hoogwaardige vezels en garens en nieuwe productieprocessen voor de textielindustrie.

Partners in het project zijn Universiteit Maastricht, MODINT en CHILL. MODINT is een branchevereniging van 600 textielbedrijven. Het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) is een onderzoeksinstituut van de Universiteit Maastricht en RWTH Aachen. Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) is het Center of Expertise op het gebied van chemie. AMIBM en CHILL zijn gevestigd op Brightlands Chemelot Campus te Sittard-Geleen. De projectpartners werken nauw samen met industriële producenten van biopolymeren en MKB-bedrijven uit de textielindustrie.

Door de krachten te bundelen, kunnen deze partijen een technologische voorsprong opbouwen. De vermarkting van innovatieve en duurzame biobased textielproducten zal naar verwachting leiden tot een toename in omzet en werkgelegenheid bij de deelnemende bedrijven.

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen