Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

BRIDGE-Gaan voor een Baan

Looptijd: van 1 maart 2021 tot 31 december 2022
Plattegrond van de locatie van het project

De arbeidsmarktkansen voor jongeren in Rotterdam Zuid zijn niet goed en worden door Corona alleen maar slechter. De arbeidsmarkt zal bovendien veranderen als gevolg van de noodzakelijke transitie naar een weerbare, groene en digitale economie. Tegelijkertijd is nog steeds sprake van een mismatch tussen de opleidingskeuzes van de jongeren en de vraag van de arbeidsmarkt. Om te bevorderen dat jongeren duurzame keuzes maken voor kansrijke sectoren, loopt sinds 2016 het loopbaan oriëntatie en -begeleidingsprogramma BRIDGE met de AanDeBak-garanties: een baangarantie voor mbo-studenten met het juiste diploma. Investeren in loopbaan oriëntatie gericht op kansrijke sectoren is randvoorwaardelijk voor een toekomstig groter aanbod afgestudeerde mbo-studenten met een diploma dat aansluit bij de vraag van de belangrijke economische groeisectoren. BRIDGE is breed opgezet en richt zich op leerlingen vanaf groep 6 van de basisschool tot en met de uitstroom van het mbo naar de arbeidsmarkt. Onderzoek leert dat de aanpak effectiever kan en biedt daartoe voldoende handvatten. Daar komt bij dat een groot deel van de geplande fysieke activiteiten in het kader van BRIDGE door Corona geen doorgang heeft kunnen vinden.
Binnen het Gaan voor een Baan! project werken de gemeente Rotterdam, zes vmbo-scholen in Rotterdam Zuid en 13 werkgeversorganisaties in Groot Rijnmond samen om BRIDGE en de ADB-garanties weerbaarder en effectiever te maken. Door het toevoegen van een nieuwe aanpak gericht op vmbo leerlingen en intensievere betrokkenheid van ouders én werkgevers, wordt ingezet op het vergroten van het toekomstig arbeidspotentieel in de belangrijke groeisectoren waar banen slecht ingevuld kunnen worden (zorg-bouw-haven-ict). De nieuwe vmbo-aanpak wordt in het schooljaar '21/'22 in de vorm van een pilot op effectiviteit en uitvoerbaarheid getest op 6 vmbo-scholen. De uitkomsten van deze pilot worden gebruikt om de aanpak te optimaliseren. Beoogd resultaat is een gevalideerd, schaalbaar en Corona-proof loopbaan oriëntatie pakket voor het vmbo.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen