Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Buitenruimte Middenberm Westblaak

Looptijd: van 1 mei 2015 tot 31 december 2015

Drukke verkeersader krijgt aantrekkelijke groene middenberm met skatepark

De Westblaak in Rotterdam is een belangrijke, brede verkeersader in de binnenstad. Met zijn twee keer twee rijbanen en een middenberm van 25 meter breed scheidt deze weg twee belangrijke delen van de binnenstad van elkaar: het Witte de With-/Museumkwartier en de Oude Binnenweg/Karel Doormanstraat. Aan de Westblaak staan overwegend kantoorpanden, in 6-laagse bouw.
Op die brede middenberm werd destijds een skatepark aangelegd met diverse roestvrijstalen elementen. Dit park was aan vervanging toe, met als voorwaarde het nieuwe skatepark minder hoog te maken zodat de middenberm niet meer, zoals bij het oude skatepark, als een barrière zou werken.

Het uitgevoerde herinrichtingsplan, ondersteund door Kansen voor West, heeft een veel aantrekkelijker middengebied opgeleverd met zowel een nieuw skatepark met een groter terras bij het horecapaviljoen als een geheel vernieuwde inrichting met groene bermen, bomen, plantenbakken en banken. Voor het skatepark werd de internationaal vermaarde Finse skateparkarchitect Janne Saario aangetrokken, die een betonnen skatepark ontwierp dat veel minder hoog is geworden dan het oude skatepark. Men kan nu ongehinderd van de ene naar de andere kant van de Westblaak kijken. Op deze manier werd er in het drukke centrum van de stad een interessante buitenruimte gerealiseerd, waar naast de skaters ook de bezoekers van de binnenstad en het (lunchend) kantoorpersoneel uit de omringende kantoren aangenaam kunnen verblijven.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen