Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

BusyBee (update)

Looptijd: van 1 juni 2016 tot 31 mei 2019
Plattegrond van de locatie van het project

UITDAGINGEN


Het doel van dit project is een verhoging van innovatie door meer innovatieve producten naar de markt te brengen. Dit zal de marktpositie van euregionale KMO-bedrijven versterken en een directe economische impact in de Euregio Maas-Rijn genereren.

De projectpartners zetten in op grensoverschrijdende valorisatie van technologieën, al aanwezig binnen universiteiten of kennisinstituten. De Technology Transfer Offices (TTOs) van de universiteiten zullen hun aanpak afstemmen op het werken in een innovatieve KMO-omgeving en een aangepaste valorisatiecontext. Meer KMO's moeten de weg vinden naar sleuteltechnologieën die het resultaat zijn van onderzoek, als hefboom naar innovatieve producten om deze samen naar de markt te brengen via open innovatie en grensoverschrijdende publiek-private samenwerking.


GLOBALE DOELSTELLINGEN


De belangrijkste doelstelling van het project is het uitbouwen van een intensief tweerichtingsverkeer bij uitwisseling van onderzoek, ontwikkeling en innovatie tussen KMO's en kennisinstellingen. Dit zal KMO's versterken in innovatieslagkracht, marktpositie en competitiviteit. Deze nemen zo een innovatievoorsprong op hun concurrenten.


Enerzijds sluit het project aan bij de ‘smart specialisation’-strategie van de deelnemende regio's, door meer KMO's bij universiteiten te brengen om samen een oplossing te vinden op innovatievragen via samenwerking en co-creatie met kennisactoren. Het BuSyBee project zal de KMO's ondersteunen bij het formuleren en uitvoeren van ontwikkelings- en engineeringprojecten gebaseerd op beschikbare technologie-competenties over sleuteltechnologieën (ICT, micro/nano-elektronica, photonica, geavanceerde materialen, biotechnologie). Kennispartners en industriële partners werken vervolgens samen voor het ontwikkelen van prototypes, nieuwe processen en producten om zo rechtstreeks antwoord te bieden op concrete vragen.


Anderzijds zal dit project grensoverschrijdende valorisatie stimuleren van sleuteltechnologieën aanwezig in de EMR-universiteiten op een ‘Technology Readiness Level’ (TRL) van 2-3. Via samenwerking en co-creatie met KMO's en industriële onderzoekscentra worden deze technologieën op een hoger TRL (5-6) gebracht om de kloof naar de markt te overbruggen.


Dit project wil het innovatie-ecosysteem van de EMR+ (EMR en geassocieerde partnerregio’s) naar een hoger niveau tillen door het versterken van de innovatiestructuur door intense samenwerking tussen KMO's en kennisinstellingen.


VERWACHTE RESULTATEN


1. De grensoverschrijdende valorisatie van een groot aantal technologieën via nieuwe samenwerking tussen KMO's en kennisinstellingen, de doorontwikkeling van innovatieve onderzoeksresultaten over sleuteltechnologies naar prototypes (van TRL 2-3 naar TRL 5-6). Bedrijven zullen begeleid worden naar bestaande innovatieactoren binnen het innovatienetwerk die hen verder ondersteunen in de laatste ontwikkelingsstappen naar de markt (Innovatiecentra, proeftuinen (‘Living Labs’), incubatoren, financierings- en subsidiekanalen binnen de verschillende partnerregio’s of vanuit Europa), met als finaliteit de lancering van nieuwe producten op de markt.

2. Nieuwe grensoverschrijdende contacten en structurele samenwerkingsverbanden via de uitwisseling van potentiële innovatieopportuniteiten op de ‘innovatiemarkt’ tussen de partners dankzij de organisatie van gerichte matchmaking initiatieven.

3. Het oprichten van een grensoverschrijdend TTO-netwerk dat de competitiviteit van de EMR en haar KMO's duurzaam zal verhogen, met structurele voortzetting na het einde van het project.


ACTIVITEITEN


1. Detecteren van aanwezige competenties omtrent (sleutel)technologieën en innovatieopportuniteiten binnen MKBs en kennisinstellingen.

2. Helder vertalen en kenbaar maken van het brede aanbod van sleuteltechnologie (ICT, micro/nano-elektronica, photonica, geavanceerde materialen, biotechnologie) aanwezig binnen universiteiten en deze beschikbaar stellen voor KMO's.

3. Samenbrengen van geschikte partners in 2 richtingen: delen van beloftevolle sleuteltechnologieën binnen het grensoverschrijdend TTO-netwerk, een innovatiemarkt, identificeren en samenbrengen van de meest geschikte partner(s), organiseren van gerichte matchmakingsessies met potentiële partners.

4. Ondersteunen van nieuwe samenwerkingsverbanden door verstrekken van administratieve en logistieke hulp bij het identificeren van een geschikte financieringsbron (zoals het H2020 KMO-instrument), om gezamenlijk hun innovatie succesvol naar de markt te brengen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen