Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Cell Puncher Pro

Looptijd: van 1 april 2018 tot 30 juni 2021

In dit consortium zal de Cell Puncher Pro demonstrator worden ontwikkeld om Circulerende Tumor Cellen (CTC) te analyseren voor gepersonaliseerde kanker behandeling.

Gepersonaliseerde kankertherapie gekoppeld aan de tumor compositie (eiwitten, DNA en RNA) zal de komende tien jaar de standaard worden. Dit verreist oplossingen om de tumorcompositie tijdens de behandeling te monitoren. De patiëntvriendelijkste en goedkoopste methode om de compositie te verkrijgen is door de CTC te analyseren in een buis bloed (7.5ml). In tegenstelling tot het nemen van een tumor biopt, die vaak niet kan worden verkregen, kan een buis bloed meerdere malen worden afgenomen tijdens een behandeling. VyCAP B.V. heeft een oplossing die aansluit bij bestaande verrijkingsinstrumenten om alle CTC te isoleren en te analyseren. Het huidige Puncher systeem bevindt zich op TRL-4 en wordt in het consortium doorontwikkeld naar TRL-7 midden 2020.

De evaluatie en de klinische validatie van het systeem vindt plaats in het Heinrich Heine Academisch Ziekenhuis in Düsseldorf met samples waar veel CTC in zitten (5-100/7.5ml). Het ziekenhuis is toonaangevend in de analyse van individuele CTC. Zij zullen samen met de UK Munster de bloedsamples aanleveren van patiënten met gemetastaseerde prostaatkanker. Voor het verbreden van het aantal toepassingen wordt het systeem tevens gevalideerd voor Small Cell Long Cancer (SCLC) afkomstig uit UMC Groningen. Na de validatie zal VyCAP en haar distributeurs het systeem vermarkten.

Met het INTERREG-programma zal het consortium:
• De Puncher herontwerpen, construeren en valideren tot TRL-7
• De microwell chipproductie overzetten naar de Micronit Foundry in Dortmund, Germany
• De kunstof disposables verbeteren bij JB Ventures uit Nijverdal (NL)
• De Cell Puncher Pro valideren met patiëntmateriaal van prostaat en longkankerpatiënten die worden
behandeld in het UMCG Groningen (NL), UK Munster of de Heinrich Heine Universiteitskliniek in Düsseldorf

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen