Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Circular Furniture

Looptijd: van 18 januari 2021 tot 30 september 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Foamplant B.V., Koninklijke Auping B.V. en Rijksuniversiteit Groningen, begeleid door subsidieadviesbureau ASQA Subsidies, valoriseren binnen dit project de chemische modificatie technologie voor het realiseren van een circulaire matrassenproductieketen met een closed-loop schuim tot schuim recycling. De vervolgontwikkeling binnen dit valorisatieproject ziet toe op de verdere doorontwikkeling van de duurzaamheid in de productieketen zoals het verlagen van de CO2-voetafdruk van circulaire matrassen, het mogelijk maken van schuim tot schuim recycling op pilot-productieschaal en het opzetten van een innovatieve pilot-productielijn voor disassemblage/demontage. Met name de mogelijkheid om een gebruikt matras zuiver uit elkaar te halen en het schuim te kunnen bewerken zodat deze tot granulaat terug te brengen is en opnieuw als matrasschuim geëxtrudeerd kan worden (foam-to-foam recycling) is uitermate innovatief en zeer uitdagend. De samenwerking tussen Foamplant, Auping en Rijksuniversiteit Groningen in dit valorisatieproject resulteert in een productieketen voor innovatieve circulaire matrassen (babymatrassen, matrassen en toppers) met een closed-loop matrasschuim met als einddoel 100% matrasschuim recycling wat niet mogelijk is bij traditionele PUR schuimen. Het innovatieve biopolyester schuimmateriaal van Foamplant zal hierbij onderdeel uitmaken van het circulair matrasplatform van Auping.

De doelstelling van projectpartners binnen dit project is het ontwikkelen van de pilot-productietechnologie voor de verschillende productiestappen van extrusie van schuim, productie van circulaire matrassen, disassemblage/demontage van gebruikte matrassen en herextrusie en het beheersen van de verschillende productie- en recyclingprocesparameters. Er bestaan geen bewezen procesprotocollen voor de beoogde nieuwe biopolyester schuimextrusie processen met gerecyclede technische schuimen. Een volledige infrastructuur voor het circulaire proces zal hieromheen ontwikkeld worden. De ontwikkeling van het schuimextrusieproductplatform van Foamplant in combinatie met het circulaire productplatform van Auping heeft vele mogelijkheden om tot nieuwe eigenschappen, functies en toepassingen te komen welke van waarde zijn voor verdere doorontwikkeling in de markt voor matras- en meubelschuimen.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen