Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Cirtex: samenwerkend mkb innoveert textielrecycling

Looptijd: van 15 december 2021 tot 31 december 2023


In het project Cirtex (Circulair Textielcentrum Rivierenland) gaan publieke en private partijen met complexe vraagstukken van textielrecycling aan de slag.

Het doel is een opschalingsproject uit te voeren in chemische en mechanische textielrecycling. Met chemische textielrecycling gebeurt dit door polyester uit textiel via een chemisch proces terug te brengen tot de oorspronkelijke bouwstenen voor nieuw polyestergaren. De technologie is op laboratoriumniveau aangetoond en momenteel klaar om opgeschaald te worden. Met mechanische textielrecycling wordt door een verbeterd snij- en vervezelproces verwerkt tot hoogwaardig vilt en fineer waarmee
verschillende samples worden geproduceerd. Daarnaast wordt niet herbruikbaar textiel wordt verwerkt tot een composiet dat een circulair alternatief is voor metaal en hout. De bedoeling van het project is om uiteindelijk tot circulaire hoogwaardige grondstoffen, halffabricaten, composieten en gebruiksvoorwerpen te komen.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen