Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Citrus bioflavonoid hesperidin as anti-viral agent for SARS-CoV-2

Looptijd: van 11 mei 2020 tot 31 mei 2022
Plattegrond van de locatie van het project

Corona COVID-19 is een ernstige virale pandemie die reeds vele mensen heeft geïnfecteerd. Er is nog geen therapeutische behandeling mogelijk. Dit project onderzoekt een actieve stof uit de schillen van citrusvruchten, de flavonoïde hesperidine, die mogelijkerwijs infecties met SARS-CoV-2 virus kan voorkomen en genezen. Internationale wetenschappers hebben via computerberekeningen laten zien dat hesperidine op drie verschillende manieren het virus blokkeert. Hesperidine voorkomt het aanhechten aan menselijk ACE2 receptoren, het voorkomt dat het virus de cel binnendringt, als het virus toch in de cel is, dan voorkomt hesperidine dat het virus zich kan vermenigvuldigen door het DNA aflezen te voorkomen en de virus assemblage inde cel te saboteren.
Een onderzoek consortium onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen en regionaal MKB gaan deze theoretische vinding experimenteel testen en onderzoeken tevens de beste opname routes voor hesperidine in het menselijk lichaam. Hiervoor worden prototype producten zoals een hesperidine Citrus-siroop, een hesperidine gel/crème en een inhalator ontwikkeld.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen