Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Closing The Chain

Looptijd: van 1 oktober 2019 tot 30 september 2022

Omega Noord B.V. en Vereniging van Visgroothandelaren Urk zijn voornemens om in een pilot plant visresten in de regio te verwerken. Het doel hiervan is de waarde van visresten voor de sector substantieel te verhogen, en tegelijkertijd de belasting op het milieu en het gesleep met water te verminderen.

Voor het onderzoek in de pilot plant zal een coöperatie van plaatselijke visbedrijven in het leven worden geroepen. Zij delen mee in de winst en ontvangen tevens een vergoeding per kilogram visresten. Door op industriële schaal heparine, visolie en vismeel te produceren zal de waarde van visresten sterk toenemen. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk. Bijvoorbeeld naar de juiste wijze van industriële winning van heparine in combinatie met visolie, en het verbeteren van vismeel (verhouding meel vs. as). Het vinden van geschikte afnemers behoort ook tot de resultaten van het project.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen