Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Clusterregeling Zuid-Holland

Looptijd: van 1 december 2007 tot 31 december 2015

De Provincie Zuid-Holland heeft een subsidieregeling in het leven geroepen speciaal voor het bedrijfsleven. Deze Clusterregeling Zuid-Holland streeft naar het (verder) ontwikkelen van economische clusters met potentie in de Provincie. Het gaat daarbij naar grotere projecten, waarbij meerdere bedrijven en kennisinstellingen moeten zijn betrokken. Deze regeling richt zich op valorisatie van de aanwezige kennis in Zuid-Holland.

Clusterregeling richt zich op ongeveer 5 grote clusterprojecten waarbij 6 bedrijven en instellingen risicodragend deelnemen en ongeveer 15 basis clusterprojecten waarbij meer dan 3, maar minder dan 6 bedrijven en instellingen risicodragend deelnemen.

De regeling subsidieert samenwerkingsverbanden van bedrijven en samenwerkingsverbanden van bedrijven met onderzoek- of kennisinstellingen. Belangrijk is dat met minimaal drie partijen wordt samengewerkt. Het percentage subsidie waar aanspraak op gemaakt kan worden, hangt daarom af van het aantal bedrijven, onderzoeks- en/of kennisinstellingen waarmee wordt samengewerkt. De provincie subsidieert minimaal 15% en maximaal 50% van de kosten die onder de subsidieregeling vallen. In het geval van een samenwerkingsverband met meer dan tien ondernemingen kan er zelfs tot 50% van de kosten gesubsidieerd worden.

Bedrijven uit de volgende vier clusters komen voor subsidie in aanmerking: Greenports, Life &, Health Sciences, Transport &, logistiek en Water- &, Deltatechnologie.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen