Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

COCOMINE-2 (COntinu CO2 Mineralisatie voor Negatieve Emissies)

Looptijd: van 1 september 2019 tot 30 september 2021
Cocomine 2

In Cocomine-2 doet het bedrijf SCW Systems onderzoek naar de omzetting van (gasvormig) CO2 in commercieel succesvolle producten, zodat CO2 permanent aan de atmosfeer wordt onttrokken. Deze omzetting vindt plaats in een innovatief proces, dat opgeschaald kan worden. In dit proces reageert gasvormig CO2 met olivijn - een veelvoorkomend mineraal gesteente - en wordt omgezet naar een vaste stof. Deze vaste stof is een fijn poeder dat geschikt is voor meerdere toepassingen in grote markten zoals o.a. de beton- en papierindustrie.

De naam van het project CoCoMine, staat voor Continue CO2 Mineralisatie voor Negatieve Emissies. Dat wil zeggen een combinatie van energieopwekking met biomassa in combinatie met de permanente vastlegging van het daarbij vrijkomende CO2 in de vorm van vaste grondstoffen. Dit staat bekend als zogenaamde “negatieve emissie van CO2”.

Het doel van dit project is aan te tonen dat het mogelijk is om, met behulp van mineralisatie, op industriële en continue schaal CO-2 opnieuw te gebruiken. En dat de geproduceerde mineralen als grondstof kunnen dienen voor andere processen en eindgebruikers.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen