Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Cyclodextrines voor cardiovasculaire aandoeningen

Looptijd: van 12 april 2016 tot 11 april 2017
Plattegrond van de locatie van het project

 

Ziekten waarbij bloedstolsels aderen verstoppen zoals een hartaanval, beroerte en longembolie zijn de meest voorkomende doodsoorzaken in de Westerse samenleving. Antistollingsmiddelen zoals vitamine K antagonisten en de nieuwe generatie orale antistollingsmiddelen (NOACs) worden vaak gebruikt om deze ziekten te behandelen.

Wanneer patiënten NOACs gebruiken, hoeven zij minder vaak op controle te komen. Er bestaat echter een verhoogd risico op bloedingen bij het gebruik van antistollingsmiddelen. Tegen de NOACs zijn er momenteel vrijwel geen antidota om de werking van NOACs te inactiveren. Okklo ontwikkelt in dit project nieuwe middelen, genaamt cyclodextrines (CDs) met pro-hemostatische eigenschappen die de bloedstolling bevorderen bij bloedingsaandoeningen en niet selectief zijn voor NOACs. Hiermee wordt het mogelijk om bij noodgevallen de antistollingswerking van de NOACs snel ongedaan te maken en de bloeding te stoppen, onafhankelijk van het type NOACs en overige antistollingsmiddelen.

Mogelijk bevorderen de pro-hemostatische eigenschappen van deze cyclodextrines ook de bloedstolling bij hemofilie. Bij hemofilie is er sprake van een tekort aan stollingsfactor VIII (hemofilie A) of een tekort aan stollingsfactor IX (hemofilie B). Momenteel krijgen hemofiliepatiënten stollingsfactoren toegediend die worden geïsoleerd uit humaan bloedplasma of geproduceerd worden met behulp van recombinant DNA-technieken. Dit zijn dure procedures.

Cyclodextrines zouden een makkelijker te produceren en goedkoper alternatief kunnen bieden dat even effectief of zelfs effectiever is dan de huidige stollingsfactoren. De doelstelling van dit project is het proof-of-concept aantonen van de CDs als antistollings-antagonist met behulp van in vitro en in vivo tests.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen