Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Cyclodextrines voor cardiovasculaire aandoeningen

Looptijd: van 12 april 2016 tot 11 april 2017
Plattegrond van de locatie van het project

Op het warmste van de dag gebruikt de airconditioning het meeste energie. Meer dan 10% van het elektragebruik is zomers al voor airconditioning. TU Delft en Sparkling project werken sinds 2008 samen in het ontwikkelen van koelconcepten op basis van hydraten. Hydraten zijn bijzondere verbindingen van water met andere stoffen. De watermoleculen verbinden zich in een krystalstructuur met de andere stof. Afgelopen jaar heeft TU Delft op de proefinstallatie in Delft met succes dit middel uitgetest. Deze proefinstallatie (in 2008 o.a.. gebouwd met steun van Sparkling Projects) is het vermogen een paar 100 Watt. Hiermee wordt is het werkingsprincipe aangetoond. TBAB in pure concentratie (98%) vraagt voorzichtig werken. In water opgelost en verdunt is het geen gevaarlijke stof. De biljartvereniging van Sporthal Jachtlust in Twello is al geruime tijd op zoek naar een vorm van airconditioning. In 2015 is geïnvesteerd in een concept van natuurlijke ventilatie en verdringing. Dit werkt luchttechnisch naar behoren, maar verlaagt ’s zomers onvoldoende de temperatuur. In de ventilatie installatie is ruimte vrij gehouden voor een luchtkoeler. Zowel de Biljartvereniging als de gebouw eigenaar Gemeente Voorst staan positief t.o.v. experimenten. Het gaat om een ruimte van een paar honderd vierkante meter. De aanwezige biljarttafels dienen altijd verwarmd te worden. Dit zorgt voor een extra warmtebelasting van de ruimte en maakt deze geschikt voor experimenten. De biljartverenging accepteert dat het een onderzoeksproject is en er geen garantie is op goede werking.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen