Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

De Duurzaamheidsfabriek

Looptijd: van 26 mei 2011 tot 31 december 2013
De Duurzaamheidsfabriek

Hypermoderne vorm van technisch beroepsonderwijs

De Duurzaamheidsfabriek is het eerste gebouw in Europa dat samen met het bedrijfsleven het duurzaamheidsonderwijs op een uiterst vernieuwende manier heeft ingericht. Deze is sinds september 2012 in gebruik als aparte fabriek op het onderwijscomplex van ROC DaVinci in Dordrecht. In dit gebouw dat oogt en werkt als een fabriek is alles gericht op het praktisch, explorerend leren. Daarmee dicht de Duurzaamheidsfabriek het gat tussen technisch onderwijs en het bedrijfsleven, dat veel belang heeft bij (het opleiden van) nieuw technisch personeel.
Binnen de Duurzaamheidsfabriek draait alles om de maritieme technologie en duurzame energietechnologie. Bedrijven maken er gebruik van diverse installaties waaronder kopieën van hun eigen installaties, werkplaatsen en labs om allerlei duurzame en hoogtechnologische producten te testen en te ontwikkelen. Tegelijkertijd geven ze er onderwijs in samenwerking met het ROC DaVinci. In de fabriek krijgt een leven lang leren inhoud: van onderwijs in de jonge jaren tot bij-, na- en omscholing gedurende de gehele loopbaan. Dankzij de bijdrage van Kansen voor West zijn er investeringen in het gebouw en in de installaties gedaan, die anders op de lange baan waren geschoven.

De ‘groene architect’ Thomas Rau ontwierp dit gebouw als een toonbeeld van flexibele duurzaamheid. Zo heeft hij de vierde en hoogste verdieping met kantoor- en ontmoetingsruimten ingericht volgens het concept Turntoo. Daarbij blijven materialen en grondstoffen eigendom van de producenten. Als bijvoorbeeld het meubilair is versleten neemt de producent het terug om het vervolgens te hergebruiken.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen