Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

De Duurzame Brandstofketen: biogas voor de bouw en tijdelijke energievragers

Looptijd: van 26 juni 2020 tot 31 oktober 2022


Jaarlijks verbruiken aggregaten, pompen en andere bouwmachines ruim 500 miljoen liter diesel. In het project ‘de Duurzame Brandstofketen’ wordt bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Renkum een pilotomgeving gecreëerd om het gebruik van Biogas op (wisselende) bouwlocaties te testen.

De belangrijkste praktische uitdaging zit in de beheersing van de gascondities over de hele leveringsketen. Waterschap Vallei en Veluwe zorgt samen met startup Gashouders voor een vulstation voor biogaslevering aan projecten van bouwbedrijf GMB. Buse Gas ontwikkelt de containers voor biogasopslag en Koninklijke van Twist levert de gasmotor voor een hybride aggregaat op lokaal geproduceerd biogas. De HAN onderzoekt daarbij de milieu-impact van de keten. De 250 vergistingsinstallaties in Nederland kunnen met dit project een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van de bouw.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen