Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

De HeatMatcher

Looptijd: van 25 januari 2009 tot 30 juni 2015

Kan de warmte van de zonnige dag worden gebruikt voor de kille dag? Op dit moment niet: de verwarming gaat pas warmte afgeven als de woning koud wordt en er vraag is naar energie. Eigenlijk zou de verwarming intelligent moeten zijn en kunnen voorspellen wanneer het koud wordt. Dan kan op een zonnige dag de zonnewarmte worden gewonnen en worden bewaard voor de volgende koude dag. Wat nodig is, is een regelsysteem dat de match tussen het nu beschikbare aanbod en de vraag van morgen maakt. Een match tussen vraag en aanbod van warmte: de HeatMatcher.

De HeatMatcher is een digitale huismeester die precies weet hoeveel warmte een duurzaam energiesysteem morgen moet leveren. Daardoor kan het systeem zich rustig in optimale staat van paraatheid stellen, wat veel energiekosten bespaart. Het energieconcept van Heatmatcher is gebaseerd op een combinatie van een warmtepomp, zonnecollectoren en energieopslag in de bodem.

Voordat marktpartijen en anderen de nog te ontwikkelen HeatMatcher kunnen gaan toepassen in commerciële projecten, wordt in dit project een uitgebreid onderzoek- en ontwikkelproject uitgevoerd. Resultaat van dit project is een marktrijp product, dat op grote schaal kan worden toegepast en resulteert in een C02-reductie van 25% ten opzichte van de huidige systemen .

Samenwerking tussen : ZON Energie-Ontwikkelingsbedrijf bv, ECN, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, DWA installatie- en energieadvies en Hogeschool InHolland.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen