Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

De Lerende Steen

Looptijd: van 22 april 2015 tot 30 juni 2020
De lerende steen

Het project “De Lerende Steen” zoekt naar oplossingen om de processen in grote verbrandingsovens 'live' te monitoren zodat die condities direct kunnen worden aangepast.

Het doel is deze processen optimaler en duurzamer te maken. Er wordt industrieel onderzoek gedaan naar het oplossen van allerlei problemen van schade aan roosters en de vuurvaste bekleding. Via verbeteren van de warmteoverdracht naar langere service en onderhoudsintervallen en levensduurverlenging van de ovens.

Het model heeft als uitgangspunt dat de onderlinge verbanden van de bovengenoemde deelproblemen moeten leiden tot een integrale optimalisatie van het geheel. Hetconcept beperkt zich niet alleen tot de technische innovatie (sensoren en metingen in de steen), ook de bijbehorende meet- en regelloop wordt in het project geoptimaliseerd. Daardoor wordt een volledig managementpakket ontwikkeld inclusief de onderhoudscyclus.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen