Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

De microZOO

Looptijd: van 6 december 2010 tot 31 december 2014
MicroZoo

Micropia maakt het onzichtbare leven zichtbaar

Zonder micro-organismen zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Deze microben zijn niet met het blote oog te zien, zoals schimmels, gisten, (micro)algen, bacteriën, archaea, virussen en microdiertjes. Daarin heeft Micropia verandering gebracht als eerste microbenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in de historische Ledenlokalen (1870) aan het nieuwe Artisplein. Kansen voor West droeg bij aan de totstandkoming van dit museum, dat in september 2014 openging.

Als er al een beeld van de onzichtbare microwereld bestaat, dan is dat vooral een negatief beeld. Met de komst van dit museum wordt tegemoet gekomen aan het dichten van de grote kenniskloof tussen de wetenschap en het publiek, waarbij de (veelal positieve) relatie tussen de microbe en de bezoeker wordt benadrukt. Micropia enthousiasmeert een breed publiek al vanaf jonge leeftijd, waarbij ‘zien en ervaren’ centraal staan. Door een slim aanbod van informatie is er voor ieder wat wils, van jonge leek tot ouwe rot in het vak. Zo zie je met speciale 3D-kijkers hoe levende microben bewegen, eten en zich voortplanten. En leert een bodyscan de bezoeker zijn eigen micro-organismen kennen, waarna hij waarschijnlijk nooit meer hetzelfde naar zichzelf en de wereld zal kijken. Het museum fungeert als de verbindende schakel tussen publiek en wetenschap. Dit gebeurt onder andere door samen met de Artis Academie cursussen, colleges en lezingen te organiseren.

'Het eerste museum in de wereld waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen