Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

De Nieuwe Bouwloods

Looptijd: van 1 januari 2010 tot 1 juni 2012
Bouwloods

Bouwloods geeft Utrechtse kansarmen een nieuw toekomstperspectief

Stichting Bouwloods Utrecht (SBU) heeft een nieuwe, permanente huisvesting gekregen in VINEX-locatie Leidsche Rijn, aan de rand van het Máximapark. Deze instelling richt zich op een grote groep mensen die om diverse redenen niet zelfstandig en langdurig aan het werk komt. Zij worden vertrouwd gemaakt met ambachtelijke vakken in de houtbouw. Het aanleren van vakvaardigheden en sociale vaardigheden, zoals arbeidsritme en collegialiteit, biedt hen nieuwe perspectieven voor toetreding tot de arbeidsmarkt. De leerlingen doen onder leiding van leermeesters ervaring op in vooral unieke projecten met een historie. Dit vergroot hun betrokkenheid en motivatie. Projectvoorbeelden zijn de herbouw van een Romeins schip en het behouden en herstellen van cultureel erfgoed uit de wagenmakerij.

Kansen voor West heeft er toe bijgedragen, dat de activiteiten van de stichting in een nieuwe huisvesting – ‘de Nieuwe Bouwloods’ – konden worden gecontinueerd en uitgebreid. Met het realiseren van de nieuwbouw werd de Bouwloods niet alleen een ambachtelijke leer/werkplaats, maar ook een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de bewoners van Leidsche Rijn. Daarbij draagt het aanbod van cursussen, workshops, buurtactiviteiten en een kleine, ambachtelijke bierbrouwerij met proeflokaal bij aan de sociale samenhang in de wijk. SBU werkt inmiddels met een groter aantal leerlingen op meerdere terreinen. Een voorbeeld van zo’n nieuw terrein is de brouwerij, waar leerlingen een opleiding in de horeca kunnen volgen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen