Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

De schone energiecentrale in Ecodorp Boekel

Looptijd: van 1 oktober 2019 tot 30 juni 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Ecodorp Boekel is een proeftuin pur sang, waarin een innovatief energiesysteem wordt opgezet voor 36 nieuwbouw woningen. Het is gericht op het uitrollen van de resultaten van het project, en draagt bij aan de slimme uitrol van de koolstofarme technologieën tegen aanvaardbare kosten. In deze proeftuin wordt een slimme woonwijk opgezet, waarbij het uitgangspunt is om de woningen zo te bouwen en in te richten dat er zo min mogelijk energie wordt verspild. Dat heeft verregaande gevolgen. In dit project worden voor het eerst op industriële schaal in woningbouw superieure, circulaire isolatiematerialen toegepast door kalkhennepwanden van 40 cm in te zetten, die bovendien een gezond binnenklimaat geven. Voor het opwekken van energie worden glas op glas zonnepanelen gebruikt op klimaatbestendige sedumdaken en wordt er een DC-grid opgezet waar wordt gewerkt met gelijkstroom ( 12 volt) zodat de energie die wordt opgewekt ook direct kan worden benut. Het omzetten naar 230V-wisselstroom kost een factor 6 aan energieverlies, dus door directe benutting van energie, daar waar mogelijk, is het mogelijk om een veel lagere energiebehoefte te hebben. Daarnaast wordt de zeer innovatieve basaltbatterij voor energieopslag in de praktijk toegepast, om daarmee deze techniek te kunnen valideren in de praktijk. Bovenstaande verzameling van zeer innovatieve technieken, maakt dit project een essentiële voorloper om nieuwe technieken ruim baan te geven.
Ecodorp Boekel krijgt een eigen Kennis- en Educatiecentrum. Ecodorp Boekel draagt als innovatief burgerinitiatief bij aan alle doelstellingen van de Sustainable Development Goals (SDG). Dit SDG Actie Centrum zal open source oplossingen voor de SDG’s verzamelen en uitproberen om de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen