Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

De Zoute Delta

Looptijd: van 1 juni 2010 tot 31 december 2013

InspiratiecentrumMet behulp van Europese middelen wordt op de Brouwersdam een nieuw informatiecentrum gerealiseerd, het inspiratiecentrum. Het inspiratiecentrum maakt deel uit van ‘Zicht op Grevelingen’: een ontwikkelprogramma dat aantrekkelijkheid en dynamiek in de Grevelingen moet vergroten. Grevelingen gaat weer stromenHet Grevelingenmeer is nu nog het grootste getijloze zoutwatermeer van Europa. Vanuit ecologisch perspectief is het echter noodzakelijk om op korte termijn een doorvoer te creëren die het water van de Noordzee in het Grevelingenmeer brengt. Het water gaat weer stromen, wat directe gevolgen heeft voor een opleving van de rijke, authentieke flora en fauna in het gebied. Drie volumesHet inspiratiecentrum midden komt op de Brouwersdam te staan: de scheidslijn tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. Het ontwerp kent drie volumes en bestaat uit een toren die naadloos verheven is boven twee lagere gebouwdelen. De toren opent het gebouw fysiek in het centrum. Er ontstaat een doorvoer van licht, lucht en ruimte in het hart van het inspiratiecentrum. De waterstroom aan beide zijden van het gebouw symboliseert de hernieuwde verbinding en dynamiek tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. Inheemse vegetatieHet gebouw zal zich door de vormgeving en de keuze voor duurzame en hernieuwbare materialen duidelijk positioneren in het ecologische landschap, waarbij de toren als ijkpunt van de omgeving zal fungeren. De gevels worden voorzien van riet en groene daken met inheemse vegetatie, zodat het gebouw opgaat in de zachte, groene omgeving.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen