Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

deLiver

Looptijd: van 1 januari 2019 tot 31 december 2021
deliver

Poep lijkt oplossing voor diabetes I
Het microbioom, de samenstelling van de micro-organismen in de darm, speelt een centrale rol in het behoud van de gezondheid. Een verstoord evenwicht wordt in verband gebracht met verschillende ziektes, waaronder Type 1 diabetes mellitus (T1DM).

T1DM, vroeger bekend als jeugddiabetes, komt steeds meer voor. Op dit moment is het slechts mogelijk om met insuline-toediening de ernstige gevolgen van de ziekte te beperken. Maar een op de twee mensen met T1DM heeft last van chronische complicaties.

Caelus heeft in nauwe samenwerking met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC) een unieke behandeling op basis van darm-bacteriën (microbioom) ontwikkeld. Deze gaat uit van een 'poeptransplantatie' om de samenstelling van het microbioom te herstellen. Recent heeft een team van het Amsterdam UMC aangetoond dat deze behandeling bij nieuwe patienten de afbraak van de bètacellen in de alvleesklier kan remmen en de restfunctie voor tenminste 12 maanden in stand houdt. Mogelijk werkt deze aanpak ook bij patienten die al langer insuline gebruiken. Het doel van het deLIVER project is om deze veelbelovende behandeling op grotere schaal aan te kunnen bieden.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen