Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

deLiver

Looptijd: van 1 januari 2019 tot 30 juni 2023
deliver

Het microbioom, de samenstelling van de micro-organismes in de darm, speelt een centrale rol in het behoud van de gezondheid. Een verstoord microbiotisch evenwicht is geassocieerd met verschillende ziektes, waaronder Type 1 diabetes mellitus (T1DM).


T1DM, vroeger bekend als jeugddiabetes, komt nog steeds veel voor. Op dit moment is het slechts mogelijk om met insulinetoediening de ernstige gevolgen van de ziekte te beperken. Toch heeft een op de twee mensen met T1DM last van chronische complicaties en zijn de lange termijn-effecten.

Caelus heeft een unieke behandeling op basis van darm-bacteriën (microbioom) ontwikkeld. Deze gaat uit van toedienen van fecaal materiaal (poeptransplantatie) om de samenstelling van het microbioom te herstellen. Recent heeft een team van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (Amsterdam UMC), aangetoond dat deze behandeling bij nieuwe patienten de afbraak van de bètacellen in de alvleesklier kan remmen en de restfunctie voor tenminste 12 maanden in stand houdt. Mogelijk werkt deze aanpak ook bij patienten die al langer insuline gebruiken. Het doel van het deLIVER project is om deze veelbelovende behandeling op grotere schaal aan te kunnen bieden.

DiLiver heeft twee subdoelen:

1. Het opzetten van een raamwerk voor gestandaardiseerde microbiota transplantatie. In een later stadium zal microbiota transplantatie gebruikt kunnen worden voor klinische studies (en de behandeling) voor microbioom-geassocieerde aandoeningen zoals type-2 diabetes, metabool syndroom, leververvetting en levercirrose.

2. Een gevalideerde methode ontwikkelen voor het vriesdrogen van fecaal microbiota materiaal. Dit maakt het mogelijk om capsules met fecaal materiaal te maken (~100 capsules per donatie) die oraal ingenomen kunnen worden. Hiermee kunnen T1DM patiënten thuis worden behandeld.

Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken, wordt dit project uitgevoerd door 4 partijen:

Caelus Pharmaceuticals B.V. (Amsterdam) ontwikkelt een nieuw type microbioomtherapie voor een verscheidenheid aan stofwisselingsziektes en aanverwante aandoeningen.

Het Amsterdam UMC, locatie AMC (Amsterdam, subcontractant) is een voorloper op het gebied van onderzoek naar poep transplantatie en werkt intensief samen met Caelus om deze veelbelovende behandeling richting de praktijk te ontwikkelen.

Ciwit B.W. (handelsnaam Castor, Amsterdam, subcontractant) zal een database opzetten ten behoeve van de selectie van donoren (uitkomsten vragenlijsten en analyses in het lab), en ter organisatie van de logistiek en uitkomstmonitoring gerelateerd aan de donoren.

Wilma Meijs Farmaceutisch Advies B.V. (Amsterdam, subcontractant) biedt ondersteuning bij het opzetten van een GMP-gecertificeerde faciliteit voor het bewerken en opslaan van fecaal materiaal volgens de nationale en internationale richtlijnen.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen