Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Demonstratie Warmtepompcentrale voor Geothermie in Warmtenet Plukmade

Looptijd: van 27 september 2019 tot 1 februari 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Hydreco Geomec, Ennatuurlijk, EBN Aardwarmte en Geothermie Brabant ontwikkelen in dit project een technologische oplossing om de warmtevoorziening aan de gebouwde omgeving verder te verduurzamen door lage temperatuur aardwarmte te gebruiken in een bestaand hoge temperatuur warmtenet.
Het Amernet levert warmte aan de gebouwde omgeving van Tilburg, Breda, Oosterhout en Geertruidenberg. Het Amernet wordt nu primair gevoed door de Amercentrale.
Omdat aardwarmte een lagere temperatuur heeft dan de Amercentrale nu levert, is een warmtepomp nodig om de temperatuur te verhogen.
Hiertoe worden 3 warmtepompen in serie geplaatst en voorzien van de-superheaters. De partners ontwikkelen gedurende het project de aansturing, waardoor 13 MW warmte met een temperatuur van 85°C kan worden geleverd aan klanten op het warmtenet.
In de periode van 2020-2021 wordt het concept uitontwikkeld en gerealiseerd. In 2022 wordt getest en het ontwerp verbeterd voor vervolgprojecten (naar verwachting minimaal 10). Tevens worden op de locatie van de warmtepompcentrale (Plukmade) stakeholders (met name marktpartijen en opleidingsinstituten) ontvangen om kennis te nemen van deze oplossing.
Het resultaat is een demonstratie van 13 MW lage-temperatuur warmtelevering aan een bestaand warmtenet, waardoor de huidige gebruikers (huishoudens en bedrijven) op jaarbasis 4.900 ton CO2 kunnen reduceren. Een belangrijk initiatief om tot grote projecten en stappen voor CO2 -reductie in bestaande warmtenetten te komen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen