Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Demosite op de rioolwaterzuiveringsinstallatie

Looptijd: van 15 oktober 2008 tot 31 december 2010

Watertechnologie is een van de speerpunten voor economische ontwikkeling in Noord-Nederland. De verschillende actoren in het watercluster constateren een lacune in het traject van idee naar exportproduct. Deze lacune wordt gevormd door de onderzoeksfase na laboratoriumonderzoek en vóór de marktintroductie. Er zijn faciliteiten nodig voor het uitvoeren van onderzoek op praktijkschaal en demonstratieprojecten. Demosites vormen een belangrijke schakel in de realisatie van Leeuwarden/Fryslân als waterhub van Europa. Rondom Wetsus moet een netwerk van innoverende bedrijven en toeleveranciers ontstaan. Cruciaal onderdeel is de aanwezigheid van goede researchfaciliteiten.  Dit project betreft de aanleg en realisatie van een demonstratiesite op de rwzi Leeuwarden t.b.v. onderzoek voor bedrijven en Wetterskip Fryslân zelf. Een demonstratiesite biedt bedrijven de mogelijkheid om op (kleine) praktijkschaal nieuwe technologie te ontwikkelen, uit te testen, te demonstreren en te optimaliseren. Pas na de demonstratie maken de nieuwe technologische concepten serieuze kans op commerciële toepassing en export. Deze site is de eerste demosite op een rwzi in Nederland die zich toespitst op de behandeling van huishoudelijk afvalwater en de daarbij ontstane processtromen (bijv. zuiveringsslib). Ook watertechnologie gericht op de winning van energie uit afvalwater/slib behoort op deze site tot de mogelijkheden.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen