Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

DiaPro-MS

Looptijd: van 1 juli 2015 tot 30 juni 2017


Multiple sclerose (MS) openbaart zich in Nederland bij ongeveer 1 op de 1000 mensen, meestal tussen het 15e en 50e levensjaar, en het blijkt niet eenvoudig te zijn om een goede diagnose te stellen en een prognose te bepalen voor MS omdat de symptomen divers zijn en verschillen per patiënt.

In dit innovatie EFRO OP-Oostproject werken de MKB’s orikami en DTID nauw samen om, op basis van het moleculaire MS landschap, een interactief en gemakkelijk toegankelijke applicatie (DiaPro MSapp) te ontwikkelen die individuele diagnostiek en prognose-bepaling voor MS-patiënten mogelijk maakt. Daartoe wordt het individuele profiel van een MS-patiënt (genetische, biomarker, genetische en klinische informatie, maar ook andere variabelen zoals geslacht, risicofactoren, leeftijd e.d.) gelegd op en vergeleken met het moleculaire MS landschap. De DiaPro MS-app voldoet daarmee aan de vraag naar een verbetering van de diagnose, prognosebepaling.

Lees hier een interview met Bram den Teuling van Orikami

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen