Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

DNA analyse buiten het laboratorium

Looptijd: van 3 oktober 2016 tot 30 augustus 2019
Plattegrond van de locatie van het project

DNA-analyse buiten het laboratorium
Bij de meeste mensen is DNA-analyse vooral bekend van forensische toepassingen (NCSI). Hierbij is een daderspoor (b.v. een haar) genoeg om iemand met een misdaad in verband te brengen. De techniek die ten grondslag ligt aan deze DNA-analyse wordt aangeduid met de term PCR (Polymerase Chain Reaction). De toepassingen van PCR als DNA-analysetechniek variëren van het aantonen van ziekteverwekkers in mens, plant en dier tot het vaststellen van de identiteit van biologisch materiaal (b.v. voeding; is de hamburger 100% rundvlees of zit er paardenvlees doorheen?). Daarnaast is er een keur aan biotechnologische toepassingen in o.a. biomedische wetenschappen en de plantenveredeling. Toepassingen van deze technologie dragen dus bij aan zaken zoals gezondheid, welzijn en voedselveiligheid. Maar de technologie wordt ook ingezet voor het beoordelen van de waterkwaliteit en draagt daarmee bij aan een schone en veilige watervoorziening. De apparatuur die voor deze uiterst gevoelige techniek wordt gebruikt, de zogenaamde kwantitatieve (q)PCR-machines, zijn complex en kunnen daardoor uitsluitend door gekwalificeerd personeel in een laboratoriumsetting worden ingezet. De projectpartners Interay (electronic engineering), Fluctus (Industrial engineering), S&S systems (ICT), Sylphium (biotechnology) en de RuG zien mogelijkheden door het toepassen van nieuwe technologieën en software een qPCR machine te produceren die buiten een laboratorium door een ieder is te bedienen. Een dergelijke machine is nieuw. Voor sectoren waar snelle analyses van groot belang zijn, zoals de voedingsmiddelenindustrie, medische laboratoria, veeteelt, pluimvee, visteelt, akkerbouw, en waterkwaliteitsbeheerders, is tijdwinst, door op locatie direct DNA-analyses uit te kunnen voeren, van groot economisch belang (als b.v. een hamburgerfabrikant kan voorkomen dat er paardenvlees in zijn productieketen terecht komt scheelt dat kosten (terugroepactie) en voorkomt het reputatieschade.


Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen